Magyarországra jön a Hyundai ufóbusza

Magyarországra jön a Hyundai ufóbusza

hirdetés
Hosszú várakozás után hazánkban is kapható lesz a Staria, a Hyundai különleges megjelenésű, nagy tudású buszlimuzinja, méghozzá új, modern hibrid hajtáslánccal.
A világ számos pontján már 2021-ben piacra lépett a Staria, a Hyundai nagy hagyományokkal rendelkező furgon- és buszlimuzin-dinasztiájának legújabb generációja.

A nagy újdonság az elsőkerék-hajtású, személyautóktól eredeztetett padlólemez volt, amely nemcsak kényelmesebb vezethetőséget és jobb helykihasználást, de modern vezetőtámogató és kényelmi funkciók bevezetését is lehetővé tette. Európa számos piacán a márka korábbi szabadidőjárműveiből jól ismert 2,2 literes, 177 lóerős dízellel lépett színre a modell, míg Ázsiában a 2.5 V6-os benzines dominált a kínálatban.

A 2024-es modellév fontos újdonsága a – szintén személyautós múlttal rendelkező – full hibrid hajtáslánc, amely 1,6 literes benzines turbómotort kombinál nagy teljesítményű villanymotorral és hatfokozatú automata sebességváltóval.
A kiforrott konfigurációt évek óta sikerrel alkalmazza a Hyundai a legváltozatosabb méretosztályokban, a kompakt Konától kezdve a Santa Fe crossover zászlóshajóig, így pontosan lehet tudni, hogy rugalmasan és hatékonyan képes alkalmazkodni az eltérő elvárásokhoz és feladatokhoz. A mostani változatról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy legnagyobb rendszerteljesítménye 215 lóerő.
A Hyundai nem kerített nagy felhajtást a fejlesztés köré, pedig fontos, hiszen így olyan piacokon is érvényesülni tud a Staria, amelyek az elmúlt években elfordultak a dízelmotoroktól – ez Európa legtöbb országában így van egyébként.
A Staria alapvetően két kivitelben kapható: kilencszemélyes kombiként és hétüléses VIP-utazóbuszként. Az előbbi első sorában 2+1 ülést találunk, mögötte háromszemélyes paddal, míg leghátul a szokásos kettő helyett megint csak három utasnak jut hely, köszönhetően a tekintélyes, 5 mm híján kétméteres szélességnek.
A gazdag felszereltségű, hétüléses kivitel specialitása a második sorban elhelyezett két darab különálló, teljes értékű pihenőülés, amelyek motorosan állíthatók, fűthetők és szellőztethetők, így biztosítva felülmúlhatatlan kényelmet a hosszú utakon.

Az 5,26 méteres karosszériahosszból adódóan rengeteg belül a hely – ezt felismerve a Hyundai nem csupán légbefúvókat helyezett el a hátsó üléssornál, de saját klímavezérlést is adott az itt utazóknak, így aztán hátul is kellemes környezetben telhet az út.

Ez azonban csak a kezdet: a hátsó traktust kamerával és mikrofonokkal látták el, így a vezető és első utasa a 10,25 colos érintőképernyőn keresztül szemmel tarthatja a hátul utazókat, sőt beszélgethetnek is velük – nagyszerű ajánlat ez kisgyerekes családoknak és üzleti felhasználóknak egyaránt.
A Staria a rengeteg hely és a kiemelkedő komfort mellett fokozott biztonságot is kínál: kamerák és radarok ügyelik a környezetet, minden irányból megakadályozva a nagy vagy kis sebességű manővernél fenyegető ütközéseket. Különösen fontos a hátsó ülések foglaltságát jelző rendszer: ez kiszálláskor figyelmeztet, ha utasokat szállítunk, így megelőzhető, hogy a gyermekek vagy házi kedvencek a nyáron átforrósodó autóban rekedjenek.