Teszt: Toyota Yaris 1.5 Hybrid 130 LE

Teszt: Toyota Yaris 1.5 Hybrid 130 LE

hirdetés

Erősebb, de takarékosabb a magyarok kedvenc kisautója

Ritka az olyan vérfrissítés, amikor inkább a tartalom változik, nem a külső. A Toyota viszont épp így fejlesztett, új hibrid hajtás került a Yarisba!
Nem tegnap volt: 2019-ben mutatkozott be a japánok 1999-es születésű kisautója, a Toyota Yaris negyedik generációja. A modell nagyon jól megvolt az elmúlt években, melyet jól mutat, hogy szegmensében Európa legnépszerűbb autójának mondhatja magát.

Magyarországon is büszkén viselheti ezt a címet, sőt, még hazánk a tíz legnépszerűbb modellje közé is beverekedte magát 2023-ban – annak ellenére, hogy a vásárlók egyre inkább a nagyobb vasakat, szabadidő-autókat keresik.

A sikerek ellenére nincs megállás a Toyotánál. Követve a kaizent, azaz a mindig mindent jobbá tenni elvet, hozzá is nyúltak a Yarishoz. Ennek eredménye nem egy szokásos facelift: mélyrehatóbb dolgok történtek a modellel. Mi pedig ki is próbáltuk a megújult kisautót.

A színéből tudhatod, hogy új

Kívülről alig érezhetők a változások – a színekre fogékony közönség persze felhördülhet, hogy érkezett egy kéttónusú Neptunusz-kék/fekete fényezés, na meg ott vannak a Premiere Edition kivitelhez járó 17 colos könnyűfém felnik, de a formavilág javarészt változatlan.
2024-ben is frissnek hat az arc, amit korábban rajzoltak a 3950 mm hosszú, 1745 mm széles és 1500 mm magas autónak. Különccé is válik ezzel a Toyotánál a Yaris, ugyanis a többi modell friss vagy frissített verziója már újfajta dizájnfilozófia szerint készül – lásd például az új Priust.

Remek kiállású autóról van szó, a sarkokba pakolt kerekeivel egy nagyra nőtt gokartra is emlékeztethet bennünket, melyet a parkoló vagányává tesznek a domborodó kasztnielemek, az emiatt szélesebbnek tűnő farrész, illetve a hátsó lámpatestek.

Látványosabb újításokkal találkozhatunk a beltérben: közéjük tartozik a szövetborítású, de bőrbetéteket is kapó, mutatós mintával díszített ülés is.

Remek az oldaltartása, a combokat jól támasztja, van elektromosan állítható deréktámasza, ami fűthető is. Vizuálisan egységes térben foglalunk helyet: a kék díszvarrásokat kék betétek egészítik ki, és az első ajtók szövetbevonata is emeli a minőségérzetet.
A digitális technológiában is előrelépett a Yaris. Teljesen új a műszeregység és a multimédiás rendszer, előbbi kijelzője 7 vagy 12,3 colos lehet, utóbbi 9 vagy 10,5 colos érintőképernyőt kaphat. Tesztautónkba a nagyobb verziók kerültek.
Négy grafikai stílus mellett gyakorlatilag teljesen személyre szabható a digitális műszeregység, a sofőr a kormány gombjaival egyszerűen kiválaszthatja, mit akar vagy mit nem akar látni maga előtt. Emellett ott a szélvédőre vetítő kijelző (HUD) is, ahonnan lepillantás nélkül lehet leolvasni a sebességet és fordulatszámot menet közben.
A multimédiás rendszerkörnyezet a korábbi Toyotákból már ismert alapokon nyugszik, mégis mintha egy fokkal gyorsabban működne. Vezeték nélkül tükrözi a telefont, kábeles megoldásnál pedig már a modern kütyük által alkalmazott USB-C csatlakozóval számol a Yaris. Vezeték nélküli telefontöltő is meglapul a menetválasztó kar előtt, a 12 V-os csatlakozó alatt.
A rendszer sebességéből kiindulva talán nem jelentett volna gondot, ha a klímabeállítások is valamelyik menübe kerülnek, de egyáltalán nem bánjuk, hogy megmaradtak a dedikált, bármikor elérhető, nyomható-tekerhető kapcsolók.

Kisautóról lévén szó, a helykínálat kompromisszumos, de az kijelenthető, hogy négy 180 cm magas felnőtt elfér az autóban, jut elég lábhely és fejtér. Ez nem mondható rossznak, ha azt nézzük, hogy a legutóbbi felmérések szerint a 16 év feletti magyar férfiak átlagmagassága 176 cm.

Az emberek mellett a tárgyaknak is marad még hely. A két első ülés között pohártartók, az ajtókban változó méretű oldalzsebek, egy elfogadható méretű kesztyűtartó, felette egy kispolc, sőt, a könyöklő belseje is alkalmas tárolásra a Yarisban.
Csomagtartója 286 literes, ami nem hangzik soknak, de a méretben legközelebb álló versenytársak sem tudnak ennél jelentősen többet. A csomagtér az ülések ledöntésével 947 literre növelhető.

Egy helyett két hibrid

A felfrissített Yaris legnagyobb változása a motorkínálat bővülése, illetve átalakulása. Utóbbi azért jobb szó, mert a 125 lóerős, hatfokozatú kézi vagy CVT automata váltóval is párosítható 1,5 literes benzinmotor már csak a készlet erejéig kapható.

Ezzel a kínálat alapdarabjává így az ugyanarra a háromhengeres 1,5-ösre épülő, de már hibrid erőforrás lép elő. A rendszerteljesítmény itt 116 lóerő, ebből alapból 92-t tud a belső égésű motor. Nem ez lesz azonban az egyetlen hibrid a kínálatban, mert érkezett egy fejlettebb változata, amely már a Toyota ötödik generációs hibrid hajtása.
Az új erőforrás, amely tesztautónkban is dolgozik, gyakorlatilag a hibridrendszer elektromos részének továbbfejlesztésével született meg. A legfontosabb változás az erősebb elektromotor bevetése, amelynek csúcsteljesítménye 59 kW-ról 62 kW-ra nőtt. Változott a teljesítményvezérlő egység (PCU) szoftvere és hardvere is, az eredmény pedig 12 százalékos összteljesítmény-növekedés, 116-ról (85 kW) 130 lóerőre (96 kW).
Nőtt a villanymotor maximális forgatónyomatéka is, 141 Nm-ről 185 Nm-re, ami talán még fontosabb a hétköznapokon, mint a csúcsteljesítmény. A pluszerő használatakor is tetten érhető, hisz a 0-100 km/órás sprint ideje 9,7-ről 9,2 másodpercre javult. Mindkét hibridrendszerhez e-CVT váltó kapcsolódik, mely valójában egy bolygóműves erőátviteli rendszer.

A hibridrendszer a fogyasztás optimalizálása érdekében összedolgozik a lejtmenetvezérlővel, valamint a forgalmi adatokat is figyeli. A torlódásokat és az útvonalat is szem előtt tartva úgy szabályozza az aprócska, 4,3 Ah (765 Wh) kapacitású lítiumion-akkupakk töltöttségi szintjét, hogy emissziómentes haladás szempontjából a leghatékonyabban üzemeljen.
Képes rá, hogy ha túl közeinek ítéli meg az előttünk haladótól való távolságot, vagy olyan kanyar jön, ahol lassítani kell, akkor elkezdi tölteni az akksit, mert tudja, hogy lassítani fogunk. Emellett a navigációs adatokat arra is használja, hogy az elektromos szervorásegítés mértékét a várható kanyarhoz igazítsa.
A Toyota adatai szerint az utazások során megtett kilométerek 42 százalékában, a menetidőnél pedig 56 százalékban képes tisztán elektromosan haladni a hibrid Yaris. Ennek eredményeként a szabvány szerinti fogyasztásméréseken még valamelyeset takarékosabb is az új motor a korábbi a gyengébb változathoz képest.

A vezető dolgát aktív és passzív vezetőtámogató, illetve biztonsági rendszerek garmadája segíti már belépőszinten. Többek között sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, sávkövető asszisztens, vészhelyzeti kormánysegéd, gyalogos-, kerékpáros- és jelzőtábla-felismerő, fáradtságérzékelő, tolatókamera és automata távolsági fényszóró is jár alapáron. A Yaris pedig a jövőben, amennyire lehet, friss is marad, hiszen a Toyota T-Mate vezetőtámogató és biztonsági rendszerek online frissülnek.

Fürgén takarékos

Az indítógomb megnyomása után mindössze a Ready felirat felvillanása jelzi a műszerfalon, hogy menetkész az autó. Gyakorlatilag mindig elektromos energia segítségével lendül mozgásba, töltöttségtől függően csak később áll munkába a benzinmotor.

Méretei miatt remek városi társ a Yaris, melyet nyomatékos erőforrásrendszere hamar utazótempóra repít, kormányzása pedig megfelelően könnyed és precíz. Futóműve a rosszabb minőségű utakkal is elboldogul, fordulóköre pedig csak 10,4 méter.
Lakott területeken kívül, nagyobb tempó mellett van néhány aprósága az autónak, melyek elsőre furcsán hatnak, de együtt lehet velük élni. Az egyiket akkor tapasztaljuk, amikor el szeretnénk érni az utazósebességet.

Legyen szó 90-es vagy 130-as tempóról, a háromhengeres benzines egészen komoly, 3-4 ezres percenkénti fordulaton dolgozik a gyorsítási szakaszokon.

Ez kissé kellemetlen zajjal is jár, de miután véget ér a gyorsítás, a fordulatszám normalizálódik 1700-2200 közé, és a hangerő is csökken. A gyorsítások sem tartanak sokáig: a 80-120 km/órás tempóváltást 7,5 másodperc alatt letudja a kisautó, így bátran vághatunk bele előzésekbe.
Az e-CVT-nek olykor kell némi idő, hogy feldolgozza a gázpedálon át közvetített impulzusokat. A hirtelen gyorsítások kevésbé tetszenek a Yarisnak, de ha belendül, már gyors. Olyan vezetni, mintha az autó bennünket is próbálna takarékosabb vezetésre sarkallni, és ezen még a legsportosabb, Power üzemmód sem változtat érdemben.
Maga a hibridrendszer egyébként a Toyotára jellemző módon zökkenőmentesen működik, a menettulajdonságokat tekintve észrevehetetlenek a váltások a tisztán elektromos vagy a benzines üzemek között.

Nagyobb tempónál felerősödik a gördülési zaj, különösen rosszabb minőségű utakon szűrődnek be az utastérbe hangok a kerékjáratok felől. A futómű viszont nagyobb sebességnél is jól kezeli az útviszonyok alakulását, kanyarokban is stabilan tartja a kocsit.

Jó vezetni a megújult Yarist. A kívülről jelentkező enyhe gokartosság a volán mögött is tetten érhető, ráadásul úgy, hogy nem kell teljesen a földre ülni hozzá, és a bukkanók sem ütnek. Ráadásul kis túlzással benzinpárán is elél az autó, vegyes fogyasztása mindössze 4,2 liter száz kilométerenként.
A Toyota Yaris kedvezményesen már 6,995 millió forinttól elérhető a CarNetnél, amíg van a kézi váltós benzinesből. Ugyanakkor a legolcsóbb hibrid 8,395 millió forintért vihető haza, míg az új, erősebb motorral szerelt változatok kedvezményes indulóára 10,325 millió forint. Ez az ár a konkurensekkel szemben is megállja a helyét.
Közelebbi rokona nem is lehetne a Yarisnak a Mazda2-nél, tekintve, hogy a másik japán kisautó is Toyota-alapokra épül. Ennek indulóára magasabb, 8,9 millió forint, és a 116 lóerős erőforrás az egyetlen opció. A méretosztályban a Renault-nak is vannak hibridjei a Clio képében, 8,9 milliós indulóárral, amennyiért a 145 lóerős E-Tech full hibridet lehet hazavinni.

A Toyota Yarisszal eltöltött napok és kilométerek után teljesen érthető, miért kedvelik a magyarok és úgy általában Európa ezt az autót. Remek városi járműről van szó, amely azonban városon kívül sem vall szégyent, és az átlagos sofőrök még vezetési élményt is kaphatnak tőle – ennél több pedig nem is nagyon kell.