TESZT: Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid 130 FWD e-CVT GR Sport

TESZT: Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid 130 FWD e-CVT GR Sport

hirdetés

Megújult a magyarok kedvenc hibrid Toyotája

Kipróbáltuk, mivel ad többet a ráncfelvarráson átesett, 130 lóerősre izmosított hibrid hajtású városi crossover, a Toyota Yaris Cross.
Az utóbbi négy évben a Toyota még talált rést a szabadidő-autós kínálatában, ezért a CH-R-RAV4-Highlander hármas közé beszúrtak két méretosztályt az ismert, bejáratott típusnevekre építve. Nem akarták még tovább bonyolítani az amúgy is színes elnevezéseket, így kompakt SUV-ként érkezett a Toyota Yaris Cross, és mellé az eggyel nagyobb Corolla Cross. Mindkét modell szépen szerepel, de az iparági szokásoknak megfelelően a 2021-ben debütált Yaris Cross idén kapott egy, enyhe, javarészt a műszaki megoldásokat érintő ráncfelvarrást.

Okkal kapta a Yaris előtagot az új városi crossover, hiszen a Yarist kétszer díjazták az európai Év Autója címmel, része az utcaképnek, bejáratott név az öreg kontinensen. Eddigi három éve alatt pedig ezt a hírnevet öregbítette tovább a Yaris Cross, amely Európában jelenleg piacvezető a szegmensben.
Hátra is dőlhettek volna a japánok, de az eddigi kritikákat meghallgatva továbbfejlesztették a típust, javítottak a zajszigetelésen és az anyaghasználaton, valamint a sima benzinmotoros hajtásláncot elhagyva immár csak hibridet kínálnak, igaz, két teljesítményszinttel.

Marad a megszokott külső

A Toyota Yaris Cross vérbeli városi típus: 4180 milliméter hosszú (18 centivel rövidebb a C-HR-nél, 24-gyel hosszabb a Yarisnál), 1765 milliméter széles és 1560 milliméter magas. Tengelytávja 2560 milliméter, megegyezik a Yaris értékével, ami a közös TNGA-B padlólemeznek is köszönhető.
Felesleges lett volna radikálisan átrajzolni a Yaris Crosst, a forma hozza, amit kell, széles tömegekre célzott, emészthető dizájnja a C-HR szöges ellentéte. Visszafogott, inkább keskeny, magas karosszériája erős terepjárós jegyeket mutat, a szögletes kerékjárati ívektől kezdve a küszöbön át a lökhárítóig széles matt fekete műanyag borítás fut végig, a tető pedig a többi elemtől eltérő fekete, illetve fehér fényezést is kaphat.

A modern autótervezés érdekessége, hogy egy ekkora autón sem tűnnek nagynak a 18 colos könnyűfém felnik, ez a legnagyobb méret a típushoz, de választható még 16-17 colos kerék is. Az autó megjelenése leheletnyit változott csupán a három évvel ezelőtt debütált változathoz hasonlítva: átrajzolták az első lökhárító alsó szegmensét, változott a Comfort szinttől LED-ekkel világító ködlámpa háza, valamint a hátsó lökhárító betétje új.
Mivel csak hibridek kaphatóak, változott a hajtásrendszer jelölése, hátul Hybrid felirat helyett egy HEV-logót kapott az autó, ami a Hybrid Electric Vehicle rövidítése.

Nagyobb képernyők belül

Belül sem látunk radikális újítást, a műszeregység és a központi kijelző új, és már teljesen digitális, felszereltségtől függetlenül. A kormány mögötti óracsoport képátlója 7 vagy 12,3 colos lehet. Utóbbival az igazi a látvány, ilyen került a GR Sport felszereltségű tesztautóba is, és ugyanezt találjuk a nagytestvér Corolla Cross belterében.

Ez egy igazi információs központ, tulajdonképpen mindent itt tudunk beállítani és elérni. Az összes vezetssegítő funkciót itt bogarászhatjuk ki, és egészében, valamint szegmensenként is egyedileg konfigurálható a megjelenés, összesen 12 nézetet tudunk beállítani.
Valószínűleg a legnépszerűbb a hagyományos, két kerek műszerrel készült grafika lesz, és akinek ez is túl zsúfolt, az jól jár a szélvédőre vetített HUD (head-up display) opció megrendelésével. Ez a vezetéssel kapcsolatos legfontosabb információkat színes, éles, jól látható képpel jeleníti meg.
A műszerfal közepét a 9 vagy 10,5 colos központi kijelző uralja. Az utóbbival felszerelt tesztautóban jól működött a gyári navigáció, ami már online közlekedési információkkal segíti a haladást, nem kell feltétlenül mobilról használni valamilyen más rendszert, de természetesen az Android Auto és Apple CarPlay csatlakoztatásaval erre is lehetőség van. Ez a kijelző modern, sallangmentes, sőt minimalista megjelenéssel dolgozik, kissé rideg hangulattal és színekkel. Több funkciót is elbírt volna, de a rendszert bármikor képes online frissíteni a Toyota, így bekerülhetnek új applikációk, funkciók.

A digitális szolgáltatások terén így is bőséges a kínálat, van mobiltelefonra tölthető - a hagyományost kiváltó - digitális kulcs, illetve továbbfejlesztett hangvezérlés is. A mobiltelefonokat vezeték nélkül, valamint két USB-C csatlakozón keresztül is lehet tölteni.
Van azonban, amit nem digitalizáltak, így a klímakonzol teljesen hagyományos darab, minden funkcióját fizikai gombokkal kezelhetjük az ülésfűtéstől kezdve a befúvás irányáig. Ilyen még a váltókar is. Bár nincs szükség ekkora irányválasztó karra egy elektronikus vezérlésű, bolygóműves erőátvitellel rendelkező hibrid esetén, itt az automata sebebességváltókat idéző nagy rúd foglalja el a középkonzolt. Tudatos döntés lehetett ez, nem akarják elidegeníteni a hagyományos elrendezést kereső vásárlókat. Pedig praktikusabb lenne több helyet hagyni, az utastér széltében itt a legkeskenyebb, az utasok térdei örülnének a pluszhelynek.
Ettől eltekintve kellemesen kényelmes a Yaris Cross első sora, bőséges a fejtér, tág határok között állítható a - GR Sport felszereltséggel is - manuálisan mozgatható ülés.
Bár a ráncfelvarrással valamelyest jobb anyagok érkeztek, az összhatás alapesetben átlagos szintet hoz. A GR Sport csomag oldja meg a problémát, az ülések vörös árnyalatot és sportos kialakítást kaptak, a volánon kifejezetten jó fogású, vörös cérnával varrott bőr feszül, és az ajtókra is jutott némi puha textilborítás.

Ennél komorabb a hátsó sor, nincs légbefúvás, ahogy USB-csatlakozók sem, egyhangú fekete minden, de új tárolóként megjelentek az első ülések hátlapján kialakított zsebek.

Az ajtónyílás is lehetne tágasabb, a nagyobb gyerekülések trükkösen férnek be, de szerencsére az Isofix-pontok külön műanyag keretet kaptak, így sokkal egyszerűbb a csatlakoztatás, mint egy zipzár mögé rejtett rögzítési pont esetén.
Egészen tágas a dupla fenekű csomagtér, egy négytagú családnak is megfelel a 397 literes mérettel, az összkerekes verzióban viszont a hátsó villanymotoros hajtás térigénye 320 literre csökkenti ezt az értéket. A csomagokat pár kampóval rögzíthetjük, a hátsó üléssor 40-20-40 arányban dönthető, a középső rész pedig könyöklőként is funkcionál, ide építettek be két pohártartót a Toyotánál.

Még tovább tökéletesített hibrid

Műszaki újításként a sima, benzinmotoros hajtás kivezetése, és az új, 130 lóerős hibrid bevezetése említhető meg a 2024-re felfrissült Yaris Cross esetében. Így két teljesítményszinttel, de hasonló a hibrid hajtáslánccal érhető el 116-130 lóerővel. A két hajtásrendszerben nincs nagy ugrás a jellemzőkben, az 1490 köbcentis benzines motor mindegyik modellben 92 lóerős, a nyomatékmaximum a benzinmotor esetén 120-120 Nm. A benzinmotor Atkinson-körfolyamattal működik, amelyben a szívószelepek a szívási ütem után tovább maradnak nyitva, amivel késleltetik a sűrítési, megnyújtják a munkaütemet, ezzel javítva a motor hatásfokát.
A teljes hibridrendszer csúcsnyomatéka viszont eltér, 141 Nm áll szemben 185 Nm nyomatékkal. Ezt főleg az elektromos hajtás átalakításával érték el a mérnökök, az erősebb változatban már újabb, fejlettebb, erősebb villamos rendszer szerepel.

Kérhető 4x4-es kivitel is. Az összkerékhajtást a Toyotától megszokott, külön hátsó hajtással éri el a Yaris Cross, egy csekély erejű (nagyjából 5 lóerő és 50 Nm nyomaték) hátsó villanymotor segít be, ha csúszós úton, emelkedőn tapadást veszítene az autó. A felszereltségtől, a motortól és a hajtott kerekek számától függően az új Yaris Cross 1180-1360 kilót nyom. Ennek megfelelően sokféle a dinamikája (10-7-11,2-11,3-11,8 mp) is az eltérő változatoknak, leghamarabb az elsőkerék-hajtású 130 lóerős változat képes elérni a 100-as tempót, annak 10,7 mp is elég. Végsebességük egységesen 170 km/óra.

Jobb vezetni, mint elsőre hinnénk

Bár magas, keskeny autónak tűnik a Yaris Cross, a volán mögött ez egyáltalán nem érződik, nincs bizonytalanság, nem érzékeny az oldalszélre, jó az úttartása, mérsékelt a karosszéria oldaldőlése . Ebben szerepet játszik az alacsonyan tartott tömeg, amit a 18 colos kerekekkel, valamint a GR Sport feszesebbre hangolt futóművével gyerekjáték az úton tartani. Ezért cserébe a komfortból kell beáldoznunk valamennyit, a felgyűrődött szakaszok, repedések a feszes lengéscsillapítással óhatatlanul zötykölődést hoznak, de nagyobb oldalfalú abroncsokkal enyhíthető ez a hatás.
Jobb vezetni, mint amire a külső alapján számítana az ember, ma már egy könnyű autó bármilyen motorral élmény, itt pedig a kormányzás is a helyén van: közvetlen, van visszajelzés az útról a két végpont között mindössze 2,65-öt forduló volánnal.

Városban a jól belátható karosszéria, a kis méret okoz kellemes pillanatokat, ezzel az autóval játék a parkolás, bár a tolatókamera adhatna élesebb képet. Padkára parkoláskor jól jön a 21 centiméteres hasmagasság, ilyennek kell lennie egy városi crossovernek!

Lámpától lámpáig haladva domborodik ki az ötödik generációs hibrid hajtás előnye, észrevétlenül vált a rendszer az erőforrások között, az átmenet csak a műszerfali jelzésekből és a háromhengeres motor jellegzetes hanghatásából érhető tetten.
Az utóbbi zajt igyekeztek kiszorítani a ráncfelvarrást tervező mérnökök, ezért aktív bal oldali motortartó bakot, szívósori rezonátort, vastagabb első szélvédőt és műszerfal-burkolatot vetettek be. Közvetlen összehasonlításra nem nyílt lehetőség, de az biztos, hogy a motorzaj nem zavaró, még autópályás haladás esetén sem. Az intenzív gyorsítások során horkan csak fel az 1,5 literes motor, de ezen túl szinte némán dolgozik. Inkább a tükrök felől érkező szélzaj, illetve a gördülés hangjai jutnak el az utastérbe.
Az új teljesítményszinttel rugalmasabb az autó, a három (Eco-normal-sport) közül a legutolsót választva magabiztosan teljesíthetőek az országúti előzések, a 80-120 km/órás gyorsulás ideje 0,4 másodpercet javult, immár 8,9 mp ez az érték.

Az évtizedek óta csiszolt hibrid hajtás finomsága, olajozott működése a fékeken is visszaköszön, a négy tárcsafékes rendszer pontosan adagolható, nincs érezhető váltás a fékenergia-visszanyerés és a hagyományos fékrendszer használata között. Játszani viszont érdemes ezzel a visszatöltő funkcióval, ez adja az “öntöltő” hibridek sava-borsát.

Aki jól osztja be a lassításokkal visszanyert energiát, és a haladásnál figyel, hogy az EV felirat felvillanjon a műszerfalon, annak 4-4,5 l/100 km-es átlagfogyaszása lehet, főleg országúti, városi környezetben.
A teszt során sok autópályás használattal sem ment 5 l/100 km fölé az érték, ehhez az autóhoz tényleg elég a 36 literes üzemanyagtartály, amivel 700-750 kilométert is kiautózhatunk.

Kifejezetten jól működnek a vezetéssegítő rendszerek, a Proactive Driving Assist (PDA) részeként a lassításasszisztens segít megálláskor, kanyar előtt, a sávtartó aktívan, de nem túl agresszívan tartja kanyaríven az autót, az adaptív tempomat jól reagál az elénk besoroló autókra, dugóban pedig megáll a sorral, és gombnyomásra indul újra. Az EDSS, a vészhelyzeti megállássegítés akkor jön jól, ha nagy a baj: a vezetésre képtelen sofőr helyett megállítja az autót, vészvillogót kapcsol, oldja az ajtózárakat, ha a volán mögött ülő nem gyorsít, lassít, kormányoz, majd az ezt észlelő autó fény- és hangjelzéseire sem tesz semmit.

Nincs másik

Jelenleg 9 940 000 forint az Active alapkivitelű Toyota Yaris Cross listaára a 116 lóerős hibrid hajtással. Comfort és Style felszereltségi szint mellé ezzel a motorral is kérhető a 4x4-es hajtás 1 150 000 forintos felárért, 11 440 000 forinttól.

A GR Sport kivitelt csak a 130 lóerős hajtáslánc mellé kérhetjük, ennek listaára 12 895 000 forint, aki pedig igazán különlegesre vágyik, annak szól a Premiere Edition 14 515 000 forinttól.
Hasonló hibridet alig találunk más gyártónál a piacon. Ha több tér kell, akkor a Toyota C-HR 140 lóerővel, négy hengerrel és extrém stílussal már 11,6 millió forinttól elérhető, a prémium-testvérmodellnek tekinthető Lexus LBX pedig ugyanezzel a háromhengeres motorral 136 lóerővel 12,3 millióról indul.

Hasonló méretben versenyez a szintén frissített Suzuki Vitara, ami a lágy hibrid mellett teljes hibrid hajtással is elérhető 11 590 000 forinttól. 10 699 000 forint az indulóára az új Renault Captur full hibrid kivtelének. A Toyota Yaris Cross nem véletlenül uralja a kategóriáját, ennél kiforrottabb, 5 l/100 km alatti átlagot könnyedén hozó hibrid hajtásláncot más gyártónál nem találunk, az összkerékhajtás mint opció egyre kevesebb modellnél elérhető a szegmensben, és itt alapáron jár a közlekedés ritmusát jól követő adaptív tempomat, a tolatókamera, a hátsó elektromos ablakemelő.
A Toyota Yaris Cross nem véletlenül uralja a kategóriáját, ennél kiforrottabb, 5 l/100 km alatti átlagot könnyedén hozó hibrid hajtásláncot más gyártónál nem találunk, az összkerékhajtás mint opció egyre kevesebb modellnél elérhető a szegmensben, és itt alapáron jár a közlekedés ritmusát jól követő adaptív tempomat, a tolatókamera, valamint a hátsó elektromos ablakemelő.
Ezekkel az előnyökkel erős ajánlat, ami a zajszint csökkentésével, az izmosabb, rugalmasabb hajtáslánccal újabb sikeres évek elé néz.