Millimétereken múlik a Mazdák lelke

Millimétereken múlik a Mazdák lelke

hirdetés
Különleges képzőművészeti projekttel ünnepelte az új Mazda2 Hybrid bevezetését a japán gyártó. Jan Bajtlik különleges látásmóddal adott új jelentést a kisautónak és környezetének, és közben a Mazda génjeivel is ismeretséget kötött.
Ahhoz, hogy meghatározzuk, mi az a városi autó, először a város fogalmát kell definiálnunk.

Nem mindegy, hogyan éljük meg a várost: élettérként vagy akadálypályaként, szabályok közé szorított, rendezett világként vagy épp ellenkezőleg: a végtelen lehetőségek játszótereként, amelyet mi magunk töltünk meg tartalommal, színnel, élettel.

A város persze mindez egyszerre, és még sokkal több: az egyik pillanatban kiindulási pont, a másikban végső úti cél.

A város végső soron mi magunk vagyunk, így aztán a városi autótól sem várhatunk el kevesebbet, mint hogy idomuljon hozzánk, ugyanakkor új lehetőségeket is nyisson előttünk.
Nem is lehetett volna tehát találóbb a Mazda2 Hybrid megújulását kísérő „Alkosd újra a várost” kampány témája. A projektre Jan Bajtlik ünnepelt képző- és iparművészt kérték fel, aki pályája kezdetén költözött Lengyelországból a francia Alpokba, ugyanakkor különös érdeklődés fűzi a keleti kulturális tradíciókhoz, azon belül is Japánhoz.
Bajtlik számtalan médiummal dolgozott már, és a legváltozatosabb felkéréseknek tett eleget. Alkotásaiban a múlt és a jelen közötti összefüggésekre, a kulturális és társadalmi események történelmi gyökereire igyekszik rávilágítani. Minimalista, gyakran kézzel rajzolt szimbólumokból építkező munkáinak egy részével privát gyűjtemények nagy becsben tartott kincseként, más alkotásaival divatmárkák üzleteinek a polcain találkozhatunk. Évek óta működik együtt a Hermés luxusmárkával, de tervezett a Swatch óragyártó és a monacói Bensimon számára, készített díjnyertes mesekönyv-illusztrációt – autógyártóval azonban most először dolgozott együtt, és a Mazdával folytatott kooperáció élete egyik legtanulságosabb munkájának bizonyult.
„Amikor ellátogattam Hirosimába, hogy megbeszéljük a munka részleteit, ott olyan benyomások értek, amelyek nyomán teljesen új formát öltöttek a Mazdáról mint márkáról alkotott elképzeléseim.” – árulja el Jan. „Nagyon élveztem az időutazást a gyári múzeum termeiben, de ennél ezerszer maradandóbb élményt jelentett találkozni a Mazda formatervezőivel.”
„Lenyűgözött az a szigorúan filozofikus megközelítés, és az ahhoz társuló, részletekbe menő gondos figyelem, amivel dolgoznak” – emlékszik vissza Jan, aki az agyagmodellező részlegben maga is próbára tehette képességeit. Igazán akkor döbbent azonban meg, amikor a csapat vezetője megmutatta neki egy hátsó lámpatest makettjét.

”Ez volt az eredetileg megálmodott elem, a Mazda tervezői azonban nem voltak vele elégedettek. Ahogy végigfuttatták a kezüket a felületén, az ívek és a domborulatok nem érződtek természetesnek. Ahogy fogalmaztak: hiányzott belőle az emberi tényező. Csupán néhány milliméterrel módosították a tervet, az átlagember talán észre sem venné a különbséget. Mégis, számukra így vált tökéletessé az autó. Ekkor értettem meg, mit is jelentenek számukra hazájuk manufakturális hagyományai.”
„A japán kézműves mesterek nem arra törekszenek, hogy végtelenül bonyolult, öncélúan díszített, hivalkodó termékeket hozzanak létre. Ellenkezőleg: olyasvalamit szeretnének alkotni, ami lényegre törő, egyszerűen szép, és csak annyira tökéletes, amennyire az emberi kéz tökéletesre tudja formálni.” Ez ugyanaz a szemlélet, amivel Jan Bajtlik saját munkáját is megközelíti – épp csak eddig nem volt tisztában azzal, hogy saját ösztönei évszázados ösvényekre terelték őt.
„A Mazda típusaiban van valami, ami a többi márka gyártmányaiból hiányzik. Egyfajta dinamizmus, ami élettel tölti meg őket, egy olyan, kiegyensúlyozott dizájn, amely határozott karakterrel ruházza fel őket, ám soha nem válnak önteltté.”

Ami a kampányt illeti, Japánon kívül a városi környezet is mindig közel állt Jan szívéhez. Minden város más személyiséggel bír, a Mazda felkérése pedig lehetővé tette, hogy ezeket a karaktereket egymással ötvözve különleges környezetekbe helyezze bele a Mazda2 Hybridet. Ez utóbbi nem jelentett kihívást, hiszen kompakt méreteivel, dinamikus futóművével, áttekinthető karosszériájával és takarékos, tiszta üzemű hajtásláncával a kis Mazda a lehető legjobb választás minden városlakó számára.