Toyota Research Institute

Toyota Research Institute

hirdetés

A jövőbe igyekszik belepillantani a Toyota.


Életünk során számtalan döntést hozunk – de vajon hogyan? A Toyota kutatói abban bíznak, hogy a választásaink mögötti mechanizmusok feltárásával nem csak az autógyártás és -értékesítés folyamatát tehetik hatékonyabbá, de kutatásaik a társadalom előnyére válnak.
Image

A Toyota kutatóintézete, a Toyota Research Institute (TRI) olyan új kezdeményezést indított útjára, amellyel a döntéshozatalban részt vevő viselkedést és belső tudati folyamatokat igyekeznek feltárni.

A gépi támogatású megismerés (Machine Assisted Cognition, MAC) néven futó projekt keretében olyan mesterséges intelligenciájú eszközöket igyekeznek létrehozni, amelyek képesek előre jelezni az emberi döntéshozatalban szerepet játszó viselkedési sémákat.

Habár a Toyota Research Institute legújabb kutatási témája teljesen elvontnak hangzik, a projekt végső célja nagyon is kézzel fogható: hatékonyabbá, eredményesebbé kívánják tenni az emberi munkavégzést, az autók tervezésétől kezdve az értékesítésen át akára végső használatig.
„Olyan rendszert szeretnénk létrehozni, amelyben az emberek és a gépek egymást támogatva jobb döntéseket képesek hozni, nagyobb pontossággal tudják előre megjósolni, felbecsülni a jövőbeli eseményeket, műszaki vagy piaci trendeket, üzleti döntéseket – és mindezt minden eddiginél gyorsabban és hatékonyabban” – magyarázta el a MAC program küldetését Eric Krotkov, a TRI tudományos igazgatója.
Az emberi agy rejtelmeit kutató, feltérképező program keretében olyan átméretezhető rendszert igyekeznek létrehozni, amely a rendelkezésre álló adatmennyiséghez, illetve az érintett személyek számához igazodva a lehető leghatékonyabban tudja segíteni az emberi döntésfolyamatot.

A legváltozatosabb tudományos területeken aktív TRI kutatóintézet egy nemzetközi fuvarmegosztó szervezet egykori adattudományi igazgatóját kérte fel a MAC program vezetésére. Franziska Bell olyan területeken számít elismert szaktekintélynek, mint a tudományos alapú előrejelzés, az anomália-észlelés, valamint a párbeszéd folytatására alkalmas mesterséges intelligencia fejlesztése.
Image
Vezetése alatt a MAC tudományos és technológiai partnerekkel karöltve dolgozó stábja első körben általánosan, széles körben alkalmazható megoldásokat igyekszik kifejleszteni. Ezt a későbbiekben kifejezetten a Toyota különleges igényei köré szabott funkciók követhetik, az értékesítéstől a terméktervezésen át a kutatási és fejlesztési tevékenységekig. Emellett arra is számítanak, hogy a MAC projekt eredményei elősegíthetik az emberi társadalom működési mechanizmusainak megértését.