Stabilan a legjobbak között a Toyota haszonjárművei

Stabilan a legjobbak között a Toyota haszonjárművei

hirdetés
A német sajtó után most a brit szakújságírókat is lenyűgözték a Toyota Professional gyártmányai. Három típust is a szegmens legjobbjának választottak meg független flottapiaci szavazásokon.
MI kapcsolja össze a Toyota Hilux, Proace City és Corolla Commercial könnyű haszonjárműveket? Sok minden, de 2024 első félévében leginkább az, hogy mindhárom típus kategóriagyőzelmet aratott meghatározó flottapiaci magazinok szakmai díjátadóján.

A brit Fleet News Awards éves szavazásán immár harmadik éve tarolnak a Toyota könnyű haszonjárművei. Miután 2022-ben a Proace City duplázott (legjobb városi furgon és legjobb emissziómentes városi furgon), majd 2023-ban a Proace City és a Proace (kompakt furgon) egyaránt méretosztálya legjobbjának bizonyult, a Toyota idén ismét két aranyéremmel távozhatott a londoni díjátadóról.
Az egyik immár hagyományosan a Proace Citynek jutott, amely az idei modellévben kívül-belül megújult dizájnnal, valamint kibővített szolgáltatási csomaggal nyújt még többet az ügyfeleknek. A másik győztes pedig a Toyota Hilux volt, amely a nyakatekerten megfogalmazott „fokozott terepalkalmasságú könnyű haszonjárművek” (magyarul: összkerékhajtású pick-upok) kategóriájában ért el megérdemelt elsőséget, köszönhetően bombabiztos technikájának és kiforrott hajtáslánc-választékának. A szerkesztők mindkét modell esetében kihangsúlyozták, hogy a Toyota garanciális háttere és Európa-szerte példaértékű ügyféltámogatási hálózata is komoly szerepet játszott a típusok győzelmében.
Ami a könnyű városi áruszállítók műfaját illeti, egy másik brit flottamagazin, a Van Fleet World méltó vetélytársat talált a Proace City furgonnak: ők úgy vélték, a Toyota Corolla Commercial – azaz a Corolla Touring Sports áruszállításra átalakított kivitele – a legjobb választás. Nehéz vitatkozni a modell sorban második alkalommal elért elsőségével, hiszen az 1,8 literes full hibrid hajtáslánccal szerelt jármű egy üléssorosra redukált belső terében 425 kilogrammnyi hasznos rakomány helyezhető el, és további 750 kilogrammnyi áru vontatható az autóval. Habár ezt a modellt csak az Egyesült Királyságban forgalmazza a Toyota, az elismerés sokat elmond a Corolla minőségéről és tartósságáról, hiszen áruszállítóként egészen más igénybevételnek van kitéve az elegáns kompakt kombi.
A fenti eredményekben persze voltaképpen nincs semmi meglepő, hiszen a Toyota Professional portfólióját alkotó modellek mindig is a piac legkiválóbb típusai közé tartoztak. Emlékezzünk például a kompakt Toyota Proace sikerszériájára, amikor 2020 és 2022 között sorban három alkalommal nyerte meg az importfurgonok kategóriáját a Bild Auto magazin „Év Cégautója” szavazásán. A szakfolyóirat társkiadványa, az Auto Bild Allrad olvasói szavazásán pedig 2021-ben a Toyota Hilux lett az Év összkerékhajtású pick-upja – ugyanúgy, mint idén a brit Fleet News Awardsnál, megismételve az előző generációs modell diadalmenetét: az ugyanis 2014 és 2017 között három alkalommal tudott győzni ugyanezen a szavazáson.