Öt őrült jármű, amit az új Renault ihletett

Öt őrült jármű, amit az új Renault ihletett

hirdetés
A piac felforgatását nem lehet félgőzzel intézni. A Renault 5 E-Tech Electric tisztában is van ezzel, ezért a hozzá kapcsolódó alternatív közlekedési eszközök ugyanolyan formabontók, mint ő maga.
Az autógyártók egyre lelkesebben nevezik magukat mobilitási szolgáltatónak. Csakhogy ez jóval többről szól, mint hangzatos névről: a márka teljes gondolkodásmódját kell újraalkotni, hogy életük minden szintjén meg tudják szólítani ügyfeleiket.

Ez a szemlélet vezérelte azt a stábot is, amelynek tagjai a Renault 5 E-Tech Electric bemutatásához kapcsolódó kiegészítő termékeket megtervezték. A kulcstartók, plüssautók, logózott babaruhák ugyan továbbra is jól eladható ajándéktárgyak, ám ezek keveset tesznek hozzá a márka és a kapcsolódó modell megítéléséhez.
A Renault úgy építette fel a vadonatúj elektromos kisautóhoz kötődő kollekciót, hogy annak tagjai ugyanazokat az értékeket testesítsék meg, amelyek az R5-ösre is jellemzőek: legyenek franciák, legyenek innovatívak, sőt, pimaszak, álljanak barátságban a környezettel, a nagy teljesítményt társítsák kompakt méretekkel, valamint sugározzon belőlük az életöröm.
Így lépett együttműködésre öt francia mobilitási startupvállalkozással a Renault. Kiindulási pontként a lehető legegyszerűbb kapcsolódást: a természet elemeit választották, és csak annyi feltételt szabtak, hogy valós használati értékkel bíró, de forradalmian újszerű megoldásokkal álljanak elő a partnerek. A Reverso például egy összehajtható vitorláshajót mutatott be. A manapság egyre divatosabb, felfújható hajókkal szemben a Reverso merev testű vízi jármű. Négy elemből áll, így szétszedve elfér egy átlagos csomagtartóban, és mivel a komplett szerkezet mindössze 16,8 kilogrammot nyom, össze- és szétszerelése nem igényel segítőket. Amilyen könnyű azonban, olyan merev és gyors a 3,4 méter hosszú, 1,45 méter széles hajócska: akár 25 csomóval (46 km/óra) is hasíthatjuk vele a habokat.
Két másik jármű is a vízi közlekedés piacán mutat új alternatívát. A Searacer egy elektromos jet ski, amely amellett, hogy formatervezési díjat nyert, kivételes technológiai felkészültségről tanúskodik. A mindössze 65 kilogramm tömegű jármű akár 77 km/óra sebességet képes elérni, üzemideje pedig eléri a 120 percet – mármint ha valaki egyáltalán bírja ilyen hosszan szuflával a vízi motorozást. Ennél is szokatlanabb ötlet a Plume elektromos foil-szörfdeszka, amely a vízből kiemelkedve félelmetes tempóra képes. A 90 perces üzemidejű deszka mindössze 30 kilogrammot nyom, elindulás után már 15 km/óra elérésekor kiemeli a vízből a hydrofoil, azaz a hordszárny, végsebessége pedig 35 km/óra.
A fennmaradó két kooperáció szárazföldi járműveket eredményezett: az Evol BMX egy teljesen újszerű, elektromos BMX kerékpár, amely profik és lelkes amatőrök számára egyaránt alkalmas. A 13 kilós kerékpárt 500 W-os motor segít hajtani, legfeljebb 45 km/óra sebességgel, maximum 40 kilométeren át. A végére hagytuk a Moonbike elnevezésű elektromos hórobogót. A 90 kilós szerkezetet akár 40 km/órára gyorsítja hátsó lánctalpa, az üzemidő eléri a három órát.