renault-the-originals-museum

Házhoz jön a Renault múzeuma

hirdetés
Online könyvtárakról, interneten látogatható galériákról mindenki hallott már – na de milyen lehet egy virtuális autómúzeum? Hiszen az automobil egy bonyolult, háromdimenziós szerkezet, több ezer, egymásba kapcsolódó fém-, fa-, üveg- és műanyag alkatrész összessége. Egy autó más és más képet mutat attól függően, hogy honnan nézzük, lényege pedig gyakran nem az egészben, hanem az apró részletekben rejlik. Ha valaki, a Renault tökéletesen tisztában van ezzel, hiszen idestova 123 éve alkotja innovatív, lenyűgöző szerkezeteit, az 1898-as Renault Voiturette Type A-tól a márka új, elektromos korszakát bevezető Renault Mégane E-Tech Electricig. Több száz modell kelt életre a márka formatervezőinek, mérnökeinek, gyári munkásainak a keze alatt, egytől egyig műalkotások – gyönyörűek és elgondolkodtatók, divatteremtők és különcök, tágasak és gyorsak, lenyűgözők és szeretetre méltók.
Ezért is született meg a l'Atelier Renault, hogy Párizs szívében betekintést engedjen mindenkinek a márka múltjába, jelenébe és jövőjébe: egy élő, lüktető múzeum, amely állandó és időszakos tárlataival, interaktív elemeivel mindig megújuló élményt kínál a márka és általában az automobilok szerelmeseinek. Az elmúlt két év azonban sem az utazásnak, sem a beltéri programoknak nem kedvezett, ezért a Renault úgy döntött, az oktatáshoz, a munkavégzéshez és a családi összejövetelekhez hasonlóan múzeumát is áthelyezi a virtuális térbe.

A feladat monumentálisnak bizonyult, hiszen a Renault arra törekedett, hogy az online múzeum minél teljesebb, minél hitelesebb élményt nyújtson látogatóinak. Ehhez pedig egy új, különleges technika segítségét vették igénybe. A fotogrammetria kétdimenziós képekből hoz létre térbeli modellt, lehetővé téve minden részlet háromdimenziós, kézzel fogható értékének tökéletes visszaadását, a bőrkárpitok szemcsézetétől kezdve a karosszérialemezek finom ívéig.
A l'Atelier Renault munkatársai ezért egyesével egy különlegesen bevilágított műterembe vitték a tárlat legizgalmasabb kiállítási tárgyait, ahol elkészítették azok térbeli lenyomatát. A fényképezőgépekkel nem elérhető területeket pedig lemodellezték és makettként felépítették, így szó szerint bepillanthatunk az autók mélyére. A 2021. december végén megnyílt Renault The Originals virtuális múzeumban kezdetben huszonegy modell csodálható meg, ám a munka nem áll meg, így 2022 januárjának végére ötven, 2022 decemberére pedig már nyolcvan Renault-modellben gyönyörködhetünk soha nem látott részletességgel az interneten keresztül.
Egyetlen múzeum sem lehet persze teljes ajándékbolt nélkül, és ez az interneten is igaz. Ezért a tárlattal párhuzamosan megnyílt a Renault The Originals Store is, ahol a szokásos ajándéktárgyak mellett jó néhány vadonatúj kollekció, illetve a régi idők legnagyobb slágertermékei várják a látogatókat. Az online boltban már most több mint négyszáz ajándéktárgy kapható, a választék pedig a jövőben folyamatosan bővül, így minden múzeumi látogatás után érdemes újra és újra betérni ide is. Ha pedig emléktárgyak helyett valódi Renault-kat szeretnénk vásárolni, a CarNet Triplex budapesti és budakalászi bemutatótermei jelentik a biztos találkozási pontot a márkával.