A legmegbízhatóbbak között a Suzuki

A legmegbízhatóbbak között a Suzuki

hirdetés
A német autóklub, az ADAC minden évben összesíti, hogy mely típusokhoz hányszor vették igénye országúti segélyszolgáltatását. A Suzuki hagyományaihoz híven a legjobbak között végzett.
Három és fél millió: a tavalyi évben hozzávetőlegesen ennyi alkalommal szálltak ki a német autóklub, az ADAC sárga angyalai az út szélén ragadt autókhoz. Átlagosan kilenc másodpercenként szorultak segítségre az autósok Németország útjain, ám az egyes márkák és típusok nem egyenletesen képviseltették magukat a meghibásodásokban.

Ahogy minden évben, idén is összeállították a piac megbízhatósági rangsorát. Mintegy húsz márka 156 különböző típusát vizsgálták, a 3-10 éves korosztályra összpontosítva. A Suzuki Ignis az egyik legmegbízhatóbb autónak bizonyult az egész piacon: a városi kisautó 2021-es gyártású példányai között ezer autóra vetítve mindössze 0,8 olyan hibával találkoztak az ADAC szakemberei, ami meggátolta volna a továbbhaladást.
Ennél csupán néhány prémiummodell tudott jobb eredményt felmutatni a 2014-ig visszamenő statisztikában. A 2017-ben bevezetett típus idősebb példányai is kiválóan teljesítenek: a kezdetekig visszamenően minden évjárat a legmagasabb osztályzatot érdemelte ki a segélyszolgálattól.
Szintén kimagasló teljesítményt mutatott a Suzuki Vitara, különös tekintettel a 2016 és 2019 között gyártott példányokra, de az újabb Vitarák is jó eredményt értek el. A 2018-ban és 2019-ben épített Suzuki Swiftek pazar teljesítményére csak a 2016-os gyártás közepes besorolása vet némi árnyékot, ugyanakkor a 2021-es modellévi Swift a harmadik legmegbízhatóbb típusnak bizonyult az egész méretosztályban.
A német autóklub kedvező tapasztalatai összecsengenek a Suzuki más országokban mutatott csekély hibaarányaival. Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb fogyasztói érdekvédelmi szervezete, a Which? 2023-ban az év legmegbízhatóbb városi kisautójának választotta meg a Suzuki Ignis Hybridet.
A Honest John autós szaklap évről évre frissülő megbízhatósági indexében a maximálisan adható 10 pontból idén 9,75-öt ért el, és ezzel huszonkilenc vizsgált márka közül az abszolút második helyen végzett a Suzuki; csupán egy japán prémiummárka tudta megelőzni. A Suzuki berkein belül a Swift vitte a pálmát – különösen az összeszerelési minőség és a hibamentesség győzte meg a tulajdonosokat –, de a Vitaráról is elismerősen nyilatkoztak az autósok.