Image

Renault megbízhatóság

hirdetés

A Renault a legmegbízhatóbb autómárka

Egy autópiaci szolgáltatószervezet érdekes kutatást végzett: megvizsgálták, mely vezető autómárkák meghibásodására keresünk rá a leggyakrabban. Az eltérések hatalmasak, az eredmények részben meglepők, a legjobb eredménnyel pedig a Renault zárt.
Szeretjük vagy sem, a modern ember élete az internet körül forog. Ha bármilyen problémánk támad, automatikusan a világhálón keressük a megoldást, bízva a fejlett keresőmotorok képességeiben. Egy brit autópiaci szolgáltató, a különleges rendszámtáblákra szakosodott Click4Reg most megvizsgálta, 2020 során hányan kerestek rá a Google-ön a különböző autómárkák meghibásodására, szervizelésére, vagy kerestek hozzájuk cserealkatrészt annak egyértelmű jeleként, hogy valami probléma van az autóval. A húsz legnagyobb számban értékesített márka összesen több mint 13,9 millió egyedi keresést generált, megbízhatóan tükrözve az egyes autógyártók teljesítményét.
Egyetlen márka sem büszkélkedhetett olyan kis számú kereséssel, mint a Renault: a francia autógyártó luxusgyártókat éppúgy maga mögé utasított, mint a hagyományosan a megbízhatóság mintaképének tekintett japán és koreai márkákat. A lista végén kullogó (német prémium) márka meghibásodására és javítására több mint ötször annyi alkalommal kerestek rá, mint a Renault-ra.
Mindez összecseng számos független autós szaklap, illetve piaci elemző következtetéseivel. A brit Carwow tavaly nyári összesítésében a Renault a tíz legmegbízhatóbb márka között végzett, megelőzve számos nagynevű európai és japán autógyártót. Szintén a tíz legjobb közé rangsorolta a Renault-t 2020-ban a beszédes nevű ReliabilityIndex (megbízhatósági index): a garanciális javítások és felhasználói értékelések alapján, százezres nagyságrendű adatbázisból dolgozó szervezet folyamatosan frissülő listáján a Renault áll a második helyen a jelenleg is aktív európai márkák között.
A haszonjárművek között hasonlóan pozitív a kép: a flottapiacot elemző Fleet News és az autóipari specialista Parkers közös, méretosztálytól független, 2020-as felmérésén a Renault Trafic az elismerésre méltó negyedik helyen végzett. Külön örvendetes, hogy a modell 2017 óta folyamatosan javítja pozícióját, így eleve kedvező megbízhatósága az évek során egyre meggyőzőbbé vált. A What Car? folyóirat 2020-as monstre megbízhatósági felmérésén pedig a Renault Captur bizonyult az egyik legmegbízhatóbb modellnek az ötévesnél nem idősebb városi szabadidőjárművek szegmensében.
Ahány megbízhatósági felmérés, annyiféle rangsor, egy valamiben azonban egyetértenek: az ügyfelek leginkább a nem kellően kiforrott fedélzeti szórakoztató- és tájékoztató-rendszerek miatt bosszankodnak. Jó néhány luxusmárka veszít értékes helyeket áttekinthetetlen, logikátlan vagy folyton lefagyó infotainmentrendszere miatt. A Click4Reg felmérésén elért kiváló eredmény alapján azonban arra következtethetünk, hogy a Renault-tulajdonosok jelentik az üdítő kivételt ez alól: a több generáción át finomított R-Link rendszer logikus, lényegre törő felépítése megbízhatóan teszi a dolgát nap mint nap – ugyanúgy, mint a Renault-k általában.