Olyan autót épített az MG, amilyen még nem volt

Olyan autót épített az MG, amilyen még nem volt

hirdetés
A Cyberster megalkotásával különleges kihívásra vállalkozott az MG Motor, a szaksajtó pedig értékelte az erőfeszítést: a modell a Top Gear szavazásán elnyerte a legjobb elektromos roadsternek járó címet.
Elektromos sportautó? Persze, vannak bőven: egymás után lépnek színre egzotikus manufaktúrák felfoghatatlanul erős, lélegzetelállítóan gyönyörű, értelmezhetetlenül drága alkotásai.

Ezek azonban nem a nagyközönségnek szólnak, pedig a piacon igenis volna kereslet egy olyan villanyautóra, ami a klasszikus brit receptet követi: minimalista hangvételéhez zsigerien vonzó dizájn társul, és mivel a műszaki adottságokon belül annyira könnyű, amennyire csak lehetséges, nincs szüksége bődületesen erős motorra a vezetési élményhez – elengedhetetlen viszont a közvetlen kormánymű és a kezes futómű.
Ezen a helyzeten igyekszik változtatni első fecskeként az MG Cyberster, amely idén nyáron hivatalosan is megjelenik Európában, hogy egy kis izgalmat csempésszen a szegmensbe. És ha már megjelenésével forradalmat robbant ki a villanyautók piacán, a brit Top Gear magazin az érdemeinek megfelelő elismerésben részesítette, amikor az év legjobb elektromos roadsterének kiáltotta ki a kiadó idén ötödik alkalommal megrendezett Év Elektromos Autója szavazásán.
Hiánypótló modellként talán puszta koncepciójával is elnyerhette volna a kitüntetést az MG Cyberster, a Top Gear zsűrije szerint azonban lélegzetelállító menetdinamikát és kifinomult vezethetőséget kínál a vászontetős sportautó.
„A Cyberster révén egy teljesen új terepre merészkedik az MG” – méltatta a modell erényeit a díjátadón Tom Ford szerkesztő. „A Cyberster vezetése hatalmas móka, ereje bőségesen elegendő a kanyargós országutakra.”

Az MG Cyberster kétféle teljesítményszinten lesz elérhető. A belépőverzió 250 kW-os (340 LE) villanymotorjával 5,0 mp alatt gyorsul 0-100 km/órára, hatótávolsága 508 kilométer. Az összkerékhajtású, dupla villanymotoros csúcsmodell 375 kW (503 LE) rendszerteljesítményével az MG történetének legerősebb típusa.

Álló helyzetből félelmetes 3,2 másodperc alatt éri el a 100 km/óra sebességet, ennek ellenére tisztességes 444 kilométert képes megtenni a 77 kWh kapacitású akkumulátor egyszeri feltöltésével.
Nem először ismeri el az MG elektromos járműveit a Top Gear szerkesztősége: az Electric Awards 2023-as kiadásán az MG 4-est találták a kor átlagos igényeinek leginkább megfelelő, mindennapi használatra minden másnál alkalmasabb villanyautónak.
Egy tökéletes hétköznapi modell és egy felülmúlhatatlan hétvégi örömautó – úgy tűnik, az MG pontosan ráérzett, milyen villanyautókra vágynak az emberek.