Duplázott az MG az Év Magyar Autója szavazáson

Duplázott az MG az Év Magyar Autója szavazáson

hirdetés
Hiába számít újoncnak a hazai piacon, az MG máris megkezdte a szakma meghódítását. A patinás márka két típusa is kategóriagyőzelmet ért el Magyarország legrangosabb autós megmérettetésén – pont, mint tavaly.
Immár ötödik esztendeje, hogy Magyarországnak is van saját Év Autója választása. Az idei versenyen huszonegy márka harminckilenc típusa felelt meg a részvételi feltételeknek, és indulhatott különböző kategóriákban a győzelemért.

A Magyar Év Autója 2024 díjaiért 22 modellt neveztek, az Év Zöldautója 2024 kategóriaelsőségeiért pedig 16 modell indult. Az MG Motor az utóbbi szegmensben nevezte típusait, hiszen a csekély és zéró károsanyag-kibocsátású modellek a hazai piacon egyedülállóan nagy súlyban képviselik magukat a márka palettáján.

A tapasztalt szakemberekből álló zsűri az MG két típusát is kategóriagyőztesnek választotta meg: az MG4 Electric a városi villanyautók, míg az MG5 Electric az elektromos családi járművek körében bizonyult a piac legjobb választásának.
Olyan szempontokat mérlegeltek a szakújságírók, mint az energiafelhasználás és hatótávolság, az értéktartás és az ár/érték arány, a praktikum és a biztonság, a dizájn és a komfort, a műszaki és technológiai tartalom, a dinamizmus és a garanciális feltételek.

Ezen mérőszámok terén mindkét MG jól teljesített, ami azonban a legfontosabb, mellettük szóló érv, hogy a maguk nemében mindketten valódi egyediséggel bíró, különleges ajánlatnak számítanak.
Az MG4 Electric az elektromos járművek új generációját képviseli, amelyeket dedikált padlólemezre tervez és épít gyártójuk. Ez a formavilágban éppúgy megnyilvánul, mint a karosszéria arányaiban: mivel az erőforrás nem az orrban található, messze előrehúzhatták az A oszlopot. A kerekeket ugyanezen oknál fogva egészen széthúzhatták, ami hosszú tengelytávot és ebből fakadóan jó helykínálatot ígér.

Nem csak az utasok örülnek azonban a rengeteg helynek: a tengelyek között elhelyezett akkumulátorcellák mély tömegközéppontot, abból adódóan kiváló stabilitást eredményeznek.
Ehhez társul a különösen nagy kezdeti forgatónyomatékú villanymotor, ami a hátsó kerekeket hajtja – ezek a jellemzők együtt kifejezetten élvezetes vezethetőséget ígérnek, ami fokozottan érvényes a hamarosan forgalomba kerülő MG4 XPower modellre. Összkerékhajtás, 435 lóerős összteljesítmény, 3,8 másodperces gyorsulás álló helyzetből 100 km/órára.

Ez a sportverzió egyrészt magasra emeli a modellszéria ázsióját, másrészt igazolja, hogy az MG4 alapkivitelében is jól vezethető, dinamikus jószág, hiszen egy ütőképes sportmodellt csak arra alkalmas alapokra lehet felépíteni. De az MG4 nemcsak jól vezethető, hanem hosszan is, hiszen hatótávolsága eléri a 450 kilométert, biztonságáról pedig maximális, ötcsillagos EuroNCAP-minősítés tanúskodik.
Ha az MG4 az elektromos járművek jövőjét képviseli, az MG5 Electric maga a tökéletes jelen: kombikarosszériája a villanyautók körében eddig ismeretlen helykínálatot és célszerűséget biztosít, a 479 literes csomagtér ismeretében nem meglepő, hogy az autó kivívta a zsűri szimpátiáját.

Kétüléses üzemben 1367 literes üreg várja a lapra szerelt bútorokat, garázsvásáron fellelt kincseket vagy az utasok kerékpárjait. Aki eddig ilyen magas használati értékű elektromos modellre vágyott, annak buszlimuzint vagy túlméretezett szabadidőjárművet kellett választania – az ezekkel együtt járó, fokozott légellenállással és emelkedett energiafogyasztással egyetemben.

Igazi hiánypótló tehát az MG5 Electric, az pedig már csak hab a tortán, hogy a kétféle akkucsomag jóvoltából akár 400 kilométeres hatótáv áll az utasok rendelkezésére.
És akkor még nem szóltunk a V2L (járműből a fogyasztóra) technológiáról, amely mindkét Év Autója-győztes modellhez elérhető, és lehetővé teszi, hogy otthonunktól távol is működtessünk elektromos és elektronikus berendezéseket, vagy feltöltsük e-kerékpárunk akkumulátorát.

Szintén közös jellemzőjük a hétéves általános garancia, amelyhez ugyanennyi időre érvényes asszisztenciaszolgáltatást, valamint ingyenes átvizsgálást kínál az MG, lepipálva számos rangos, nagy múltú márkát a piacon.
Emlékezetes, hogy az MG már 2023-ban is kettős győzelmet aratott az Év Magyar Autója szavazáson: akkor az MG ZS EV lett az év elektromos városi autója, míg a plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt MG EHS szabadidőjármű a hibrid városi autók között bizonyult az év legjobbjának.
Kétségtelenül az MG Motor a hazai piac egyik legnagyobb meglepetése, kvalitásaira ugyanakkor más országokban is felfigyelt a szakma: a több tucat különböző elismerés, kitüntetés és díj közül kiemelt figyelmet érdemel a rangos brit What Car? kettős elismerése: a kiadó év villanyautója szavazásán az MG4 Electric a legjobb elektromos családi autó címet érdemelte ki, míg az MG5 Electric a legjobb elektromos kombi kategóriában győzedelmeskedett.