alpine-a110-tour-de-corse

Töretlen lendülettel gyarapodik az Alpine

Miután a 2021-es évben bámulatos eredményeket ért, változatlan dinamizmussal növekszik tovább az Alpine sportautó-gyártó. A szerteágazó Renault-csoport kétségtelenül legizgalmasabb, legegzotikusabb márkája 2021-ben 74 százalékkal növelte eladásait 2020-hoz képest. Noha 2022-nek még csak a felét tudhatjuk magunk mögött, ha ugyanezzel a lendülettel folytatódik az Alpine térnyerésre, ismét lesz miért ünnepelni a végső elszámolásnál.
2021 legnagyobb eredménye az exportpiacok megerősítése volt, és ez idén is folytatódott. Míg tavaly száz eladott Alpine-ból hatvan Franciaországban talált gazdára, 2022 első hat hónapjában a hazai és külföldi eladások aránya 55:45 százalékra módosult. Látványos növekedésbe kezdett néhány kisebb piac (köztük Magyarország is), de ami fontosabb, hogy Angliában, Németországban, valamint a Benelux államokban (ahol együttesen az összes eladott Alpine több mint egynegyede talál gazdára) is hasonló tempóban növeli forgalmát a márka, mint hazai piacán. Mindez a jövőre nézve további fejlődést vetít előre – olyannyira, hogy szeptembertől 12,5 százalékkal (azaz egynyolcadával) megnöveli gyártási kapacitását a márka.

Az Alpine feladatát különösen nehézzé teszi, hogy modellkínálata jelenleg egyetlen – igaz, annál izgalmasabb – típusból áll. A márka stratégái azonban előnyt kovácsoltak a hátrányból: az év során rengeteg újdonsággal, limitált szériákkal, illetve az új, háromlépcsős kiviteli szint bevezetésével tartották izgalomban a piacot.
Ami az említett limitált szériákat illeti, az Alpine különleges ajándékkal köszöntötte az USA Florida államát abból az apropóból, hogy Miami idén először rendezett Forma-1-es futamot. A miami éjszaka hangulatát – a neonfényeket, a naplementét, a különleges hangulatú építészeti és zenei hagyományokat – megragadó A110 South Beach Colorway kék és rózsaszín árnyalatban elérhető.
Ennél diszkrétebb megjelenésű az A110 GT J. Rédélé, amely – amellett, hogy az előző szériával ellentétben a kínálat csúcsát megtestesítő GT modellre épül – kortalanul elegáns szürke fényezésével és ahhoz társuló, fényes fekete tetőlemezével hívja fel magára a figyelmet. Az autóból száz darabot gyártanak, a legelsőt Jean Rédélé özvegyének ajándékozta az Alpine. Ott volt aztán a márka ralisikereinek emléket állító A110 Tour de Corse 75, amely speciális színvilággal és versenyülésekkel idézi meg a közel ötven évvel ezelőtti legendás előd szellemét.

Hogy az Alpine milyen pontosan eltalálja ügyfelei ízlését és értékrendjét ezekkel a márka hagyományaihoz szorosan kapcsolódó limitált kiadásokkal, jól jelzi, hogy az utóbbi két különkiadás Európának szánt darabjai percek alatt elfogytak – az Alpine A110 mára a gyűjtők keresett típusává vált. Ez pedig tovább növeli a márka ázsióját azok körében, akik ráuntak a sablonos, személytelen teljesítményre, és olyan különleges ritkaságokra vágynak, amelyek minden porcikájából sugárzik a dicsőséges történelem. Azok, akik azonosulni tudnak ezzel a szemlélettel, a CarNet Triplex budapesti és budakalászi Alpine-szalonjában találkozhatnak a végzetükkel.