Szuzuki a legek legje lett

Szuzuki a legek legje lett

hirdetés
Beválasztották az autóipari hírességek európai csarnokába az idén 94 éves Szuzuki Oszamut. Ez azonban nem minden: a családi vállalkozást világmárkává fejlesztő szakember rangidősként a hírességek atyja, azaz a legek legje címet is kiérdemelte.
Közel ötven éve áll a Suzuki Motor Corporation élén Szuzuki Oszamu, aki idén januárban tölti be 94. születésnapját. Oszamu szan huszonnyolc évesen, 1958-ban kezdett dolgozni a vállalatnál, 1978-ban nevezték ki elnök-vezérigazgatónak, az utóbbi években az igazgatótanács elnökeként segíti a vállalat munkáját.
Vezetése és felügyelete alatt a Suzuki apró belpiaci szereplőből a világ egyik legismertebb, meghatározó kisautógyártójává fejlődött.

Személyes érdeme, hogy felismerte: ahelyett, hogy a hatalmas nemzetközi vállalatokkal versenyezne, meg kell találnia azokat a piaci réseket, ahol többet, jobbat tud nyújtani náluk.

Következetesen kereste a világszerte mutatkozó lehetőségeket, az így elért sikerekben a Suzuki modern, megbízható termékei mellett Oszamu szan diplomáciai adottságai is kulcsszerepet játszottak.

A globális autóiparban tananyagként emlegetik 1982-es megállapodását az indiai kormánnyal, amelynek eredményeként a Suzuki gyakorlatilag egymaga indította el a hatalmas országot az autóipari fejlődés, a modern mobilitás kialakulásának útján.

India mára megelőzte Japánt, és az USA, valamint Kína mögött a harmadik legnagyobb nemzeti újautó-piacnak számít a világon.

A legutóbbi statisztikák szerint Indiában 4,37 millió új autó talál gazdára egy év alatt, ennek pedig 46 százalékát teszik ki a Maruti Suzuki termékei.
A Motoring Hall of Fame, azaz az autóipari hírességek csarnoka, amelynek most kiemelt tagjává választották a 94 éves szakembert, a szakma legkiemelkedőbb, legtehetségesebb, inspiráló és elhivatott képviselőit tömöríti. Közülük is kiemelkedik Szuzuki úr, ahogy a beiktatásáról döntő bizottság képviselői fogalmaztak. „Olyan nagyszerű és megbecsült szakember ő, aki csaknem fél évszázadon át vezette a Suzuki globális szervezetét. Ez az állandóság példátlan napjaink gyorsan változó, mindig versengő autóiparában. Egyedülálló stratégiájával, amelynek szellemében pontosan azonosította azokat a termékeket, amelyekre az átlagemberek vágynak, és következetesen kitartott ezek mellett, olyan bölcsességről és tudatosságról tett tanúbizonyságot, amely ritka az autóiparban.”

Szuzuki Oszamu nemcsak azzá tette a Suzukit, aminek ma ismerjük, hanem a márka jövőjét is ő biztosította: irányítása alatt valósult meg a márka típusainak széles körű hibridizációja, és ő indította el a márkát a villamosítás útján is: mint korábban arról beszámoltunk, 2025-ben érkezik a Suzuki első tisztán elektromos típusa, amelyet számos további akkumulátoros modell követ majd.

Nem a mostani beiktatás az első jelentős elismerés, amelyben Szuzuki Oszamu hosszú pályafutása során részesült: többek között magas rangú állami kitüntetést kapott Pakisztánban, Indiában és Magyarországon is.