omsz-suzuki-2023

Suzukin érkezik a segítség országszerte

hirdetés
Az év elején útjára indított egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez járul hozzá az a 170 esztergomi gyártású Suzuki személyautó, amelyeket kora ősszel vett át és helyezett üzembe az Országos Mentőszolgálat.
A tervek szerint 2024 tavaszára országossá bővülő, egységes alapellátási ügyeleti rendszer működtetésének alapkövetelménye, hogy a szolgálat megfelelő számú, arra alkalmas paraméterekkel bíró gépjárművel rendelkezzen. Elvárás a gazdaságosság, a beszerzéstől kezdve az üzemanyag-fogyasztáson át a kedvező karbantartásig és javíthatóságig. A megbízhatóság egyrészt a hosszú élettartam, másrészt a kiesések minimalizálása, ezáltal a flotta kalkulálhatósága miatt elengedhetetlen. Ugyancsak fontos, hogy a járművek kellően robusztusak legyenek, hiszen a kiszállások során előfordulhat, hogy rossz minőségű, burkolatlan utakon kell megközelíteniük a pácienseket.
Mindezen követelményeknek maradéktalanul megfelelnek a Suzuki esztergomi gyártású típusai, a Vitara és S-Cross szabadidőjárművek, amelyekből kora ősszel százhetven darabot adtak át az Országos Mentőszolgálatnak. Ezekkel a járművekkel olyan egészségügyi panaszokhoz mennek majd ki a szakemberek, amelyeknél helyszíni ügyeleti ellátásra van szükség. Ennek érdekében kifejezetten mentési jellegű feladatok ellátására alakították át ezeket a járműveket, amelyek komplett mentőszolgálati csomagot is kaptak. Ez magában foglalja a matricázást, a megkülönböztető fényjelzéseket, továbbá egy speciális, zárható tárolót a csomagtérben, amelyben egy átgondoltan összeállított gyógyszercsomag mellett olyan nélkülözhetetlen eszközök találhatók, mint a defibrillátor, a motoros leszívó vagy az infúzió.
Nem először esett az Országos Mentőszolgálat választása a Suzuki típusaira: 2016-ban szintén az – akkor második generációjában járó – SX4 S-Cross bizonyult optimálisnak a szolgálat feladatainak ellátására. A huszonkét autó mindegyikét 1,6 literes dízelmotorral és kézi sebességváltóval szerelték: a cél a takarékos üzem és a nagy forgatónyomaték volt. Az esztergomi gyártású crossovereket egy nemzetközi specialista magyarországi leányvállalata világszínvonalon alakította át mentőorvosi kocsivá. A roham- és esetkocsik mellett ez a mentőszolgálat harmadik járműtípusa: a mentőorvosi kocsi nem betegek, hanem – ahogy a neve is mutatja – a bizonyos beavatkozásokhoz, ellátáshoz nélkülözhetetlen mentőorvos szállítására szolgál.
Képek forrása: Magyar Suzuki, OMSZ