suzuki-vitara

Hatodik éve piacvezető Magyarországon a Suzuki

Ahogy 2016 óta minden évben, 2021-ben is a magyarországi újautó-piac legnagyobb számban értékesített márkájának bizonyult a Suzuki. A rendkívül nehéz 2020-as évet tavaly általános fellendülés követte, a Suzuki pedig nem csak megőrizte, de erősítette is pozícióját az ismét gyarapodásnak induló piacon: nem kevesebb mint 17 650 Suzuki gépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, ami a teljes piac 14,48 százalékának felelt meg. Ezzel a tekintélyes részesedéssel egyben a magyar autópark környezetbarátabbá tételéhez is jelentős mértékben hozzájárult a márka, hiszen 2020 óta Európa-szerte, így hazánkban is kizárólag hibrid modelleket forgalmaz a Suzuki.
Nem csak márkaként vezeti a hazai ranglistát a regisztrációk alapján a Suzuki, de a két abszolút legnagyobb számban eladott modellt is a márka jegyzi, sőt, mindkettőt Esztergomban gyártják! A Vitarából 8350 darabot, az S-Crossból 6261 darabot helyeztek forgalomba 2021-ben; ez a két típus adja tehát a magyarországi forgalomba helyezések csaknem 12 százalékát.
Ugyanez a két modell vezeti az értékesítési ranglistát Magyarország egyik legnagyobb forgalmú Suzuki-márkakereskedésénél, a CarNet-csoporthoz tartozó AutoFort Suzukinál is. Amint Kamuti Róbert márkavezető elmondta, tavaly ügyfeleik mintegy 60 százaléka szavazott a Vitarára, 27 százalékuk az S-Crossra. Ahogy országosan, a CarNet AutoFortnál is a Swift áll a Suzuki slágerlistájának harmadik helyén (5,5%), ám váratlanul (és örvendetesen) közel került hozzá a márka első full hibrid modellje, a Swace. A kereskedés értékesítéseinek 3,8 százalékát az alsó-középkategóriás kombi tette ki. A közel harmincéves múltra visszatekintő márkakereskedés és szakszerviz újpesti bázisa 2017 óta a hazai Suzuki-eladások egyik fellegvárának számít, ötödik éve őrzik helyüket a márkán belüli dobogó felsőbb fokain.
„A Suzukit is súlyosan érintette a globális chiphiány, ám versenytársainkkal szemben nálunk ’csupán’ három-négy hónapos várólistával találkoznak az ügyfelek” – világított rá a Suzuki sikerének egyik titkára Kamuti Róbert. „Ami a 2022-es kilátásokat illeti, már most tapasztalható a megújult S-Cross iránti hatalmas érdeklődés; az új modell bevezetése óta még a Vitaránál is kelendőbb. A Suzuki idei kínálatát még izgalmasabbá teszi az előbb a Vitarában, majd később az S-Crossban is megjelenő full hibrid hajtáslánc. Ami a gyártási kapacitást illeti, reményeink szerint már tavasz derekától visszaállhat Esztergom a szokásos két műszakos termelésre, és így remélhetőleg még rövidebb várakozási időkkel szolgálhatjuk ki ügyfeleinket. Ennek ellenére csak azt tudom tanácsolni az érdeklődőknek: ne várjanak arra, hogy majd egyszer csak lesznek autók raktáron. Rendeljék meg gyártásból új Suzukijukat, és nem csak hetekkel, hónapokkal korábban juthatnak hozzá, de akár pénzt is megtakaríthatnak.”