A Suzuki a legmegbízhatóbb tömegpiaci autógyártó

A Suzuki a legmegbízhatóbb tömegpiaci autógyártó

hirdetés
Két neves prémiummárka mögött harmadikként végzett egy megbízhatósági felmérésén a Suzuki. A legkevesebb baj a márka egyik esztergomi típusával van.
Egy autó számos, a felhasználói élményt befolyásoló jellemzővel bír, a költségektől kezdve a vezethetőségen át a felszereltségig.

Ezek egy részét laboratóriumban mérhetjük meg, vannak, amelyeket a márkakereskedésben is kipróbálhatunk, és akadnak olyanok is, amelyekről szakújságírók tesztjei alapján alkothatunk véleményt.

Van azonban egy dolog, amit egyetlen mérés, szubjektív vagy objektív vizsgálat sem tud megjósolni: ez a megbízhatóság. Ezen a téren továbbra is az a leginkább célravezető, ha a tömegekre hallgatunk: minél több tulajdonos vagy felhasználó mondja el személyesen szerzett tapasztalatait, annál pontosabb képet alkothatunk az adott típus vagy márka várható megbízhatóságáról.
Tehát minél több, annál jobb – ezért számít etalonnak a brit What Car? magazin évről évre megrendezett olvasói kutatása, ahol autósok tízezrei számolnak be arról, hogy az elmúlt két évben milyen hibajelenségeket tapasztaltak 5 évesnél nem idősebb autójuknál. 2024-ben egészen pontosan 29 697 válasz érkezett a részletes kérdőívre, így harmincegy márka 199 típusáról alkothattak képet a szerkesztők.
Ezek alapján a Suzuki 97,75%-os eredménnyel a harmadik helyen végzett egy európai és egy japán prémiummárka mögött, azaz a legmegbízhatóbb tömegpiaci márkának bizonyult. A tulajdonosok mindössze 8 százaléka számolt be bármiféle meghibásodásról, és ezeknek a fele egy hétnél rövidebb idő alatt megoldódott. A legjobb eredményt az Esztergomban gyártott Suzuki Vitara érte el 97,7 százalékkal, míg az előző generációs Suzuki Swift 95,7 százalékot kapott a felhasználóktól.
Az egyes méretosztályokon belüli eredményeket később teszi közzé a What Car? szerkesztősége, de az előző évek tapasztalatai alapján a konkrét típusok szintjén is kiemelkedő eredményekre számíthatunk. Tavaly a Suzuki Swift bizonyult a legmegbízhatóbb kisautónak; a Suzuki Ignis a kis méretű szabadidőjárművek mezőnyében végzett az első helyen; a Suzuki Vitara Hybrid pedig a legkevésbé problémás hibrid modellként tette kerekké a márka 2023-as teljesítményét – a részben villamosított modell egész egyszerűen hibátlan volt, 100 százalékos teljesítménye azt jelentette, hogy a felhasználóknak 24 hónap alatt a legcsekélyebb gondjuk sem támadt a városi crossoverrel.