mazda-mx5-gyartas

Tisztán gyártja autóit a Mazda

A CarNet Csoport tagjai adatkezelési tájékoztatójának megismerése után hozzájárulok, hogy a jelen űrlappal igényelt ajánlatkérés, tesztvezetés, vagy szerviz-szolgáltatás kapcsán személyes adataimat a CarNet Csoport tagjai kezeljék. Hozzájárulásomat visszavonásig, vagy az adatkezelési tájékoztatóban rögzített időpontig adom.

Ide kattintva tudja elolvasni és letölteni az adatvédelmi tájékoztatónkat.
Szénsemlegesség – ez korunk egyik legfontosabb, leggyakrabban hangoztatott célkitűzése. Lényege, hogy a tevékenységünk során kibocsátott szén-dioxid mennyiségével megegyező mennyiségű szén-dioxidot vonunk ki a légkörből (ezt nevezik szénmegkötésnek.) Ehhez kapcsolódó gyakorlat a kibocsátott szén-dioxid ellensúlyozása más területeken: például a megújuló energiák előállításának elősegítése (finanszírozása). Alapelvként elmondható, hogy bármely célkitűzést akkor a legegyszerűbb megvalósítani, ha a tevékenység során a lehető legcsekélyebb mértékű a CO2-emisszió, hiszen egy káros folyamatot megelőzni sokkal hatékonyabb, mint ellensúlyozni.
Ezt is szem előtt tartva a Mazda háromféleképpen igyekszik elérni ambiciózus célkitűzését, azaz hogy 2035-re teljes globális gyártótevékenységét (vagyis összes gyártóüzemének működését) szénsemlegessé tegye. A folyamat megtisztításának három pillére az energiafogyasztás csökkentése, a megújuló energiák alkalmazása, valamint a szénsemleges üzemanyagok bevezetése a házon belüli szállítási feladatok megvalósítása során.

Az első a legkevésbé sem arról szól, hogy a munkásoknak pulóverben kell dolgozniuk, mert lejjebb tekerik a fűtést télen: ennél sokkal nagyobb léptékű megtakarítások érhetők el újszerű technológiák és nyersanyagok bevezetésével. A Mazda például olyan festékanyag kifejlesztésén dolgozik, amely alacsonyabb hőmérsékleten szárad, míg a különböző gyártási, illetve energiaátalakítási folyamatok optimalizálásával további megtakarítás érhető el.
A második terület, a megújuló és fenntartható forrásból származó energia alkalmazása túlmutat magán a gyáron: ez olyasvalami, amiből a Mazdának otthont adó közösségek is profitálhatnak. Amennyiben ugyanis egy gazdasági szereplő jelentős mennyiségű szénsemleges energiát hasznosít, azzal javítja térségének zöldenergia-ellátottságát, így a lakosság, illetve a vállalkozások könnyebben és kedvezőbb feltételekkel juthatnak fenntartható energiához.
Ami pedig a szénsemleges üzemanyagok alkalmazását illeti, a helyi kormányzati szervek és oktatási intézmények közötti együttműködés keretében a Mazda bioüzemanyagok bevezetésén és elterjesztésén dolgozik saját tevékenységein belül. A japán létesítményekben elért eredményeket pedig követendő példaként alkalmazhatja tevékenységeinek egyéb globális helyszínein, szélesebb körben hasznosítva a tapasztalatokat.

Mindezek az intézkedések nem egyik napról a másikra hoznak eredményt, azzal viszont, hogy egyszerre több területen is fejlődést kíván elérni, a Mazda szó szerint napról napra képes tisztítani gyártótevékenységeit. Ez pedig azt jelenti, hogy teljes élettartamukat tekintve a márka járművei is kedvezőbb CO2-kibocsátással rendelkeznek – eggyel több indok arra, hogy a CarNet Mirai budapesti, illetve a CarNet Riegler győri Mazda-szalonjaiban tüzetesen megismerkedjen a márka modellkínálatával!