Hírek

Napfénnyel feltöltve érkeznek Európába a villany-Mazdák

Elindult a Mazda Wankel-motorral kiegészített villanyautója, az MX-30 e-Skyactiv R-EV európai exportra szánt példányainak gyártása. A hamarosan Magyarországra is megérkező autók nem csak a gyár legendás hagyatékát hozzák magukkal a felkelő nap országából.
2023. június 22. emlékezetes dátumként vonul be a Mazda történetébe: ez az a nap, amikor a hirosimai autógyártó tizenegy év szünet után ismét Wankel-motoros modellt kezdett gyártani az európai piacokra.
A márka történetében jártas olvasóinknak szükségtelen részletezni a forgótárcsás motorok legendáját, de talán helyénvaló néhány mondatban megemlékezni a globális autóipar egyik legnagyobb sikertörténetéről. A Mazda 1967 és 2012 között kis híján kétmillió autót épített bolygódugattyús motorral – köztük egy Le Mans-i győztes versenyautót. Nem hangzik soknak, csakhogy a Mazdán kívül egyetlen más globális autóipari szereplő sem volt képes arra, hogy Felix Wankel zseniális konstrukcióját kigyógyítsa súlyos gyermekbetegségeiből, és nemcsak megbízható, de különleges vezetési élményt is nyújtó erőforrássá nemesítse azt.
1994 - 2024 © Minden jog fenntartva. Készítette Kovács Gergely