suzuki-ignis-hybrid

Városon kívül is verhetetlen a Suzuki Ignis

hirdetés
Ha 2022-ben meg kellene határoznunk, milyen legyen egy optimális városi jármű, könnyedén sorolnánk a kívánságokat. Legyen praktikusan kicsi kívül, hogy könnyű legyen parkolni vele, valamivel magasabb építésű, hogy megbirkózzon a kátyúkkal és járdaszegélyekkel, valamint hogy megkönnyítse a be- és kiszállást; fordulékonyságát segítsék minimális túlnyúlások; segítse modern elektronikus biztonsági rendszerekkel vezetőjét; és persze legyen hibrid, hogy a feltétlenül szükségesnél egy cseppel se fogyasszon több üzemanyagot. Ezzel meg is határoztuk a Suzuki Ignist, amely a fent felsorolt összes jellemzővel rendelkezik, és mindezeken túl opciós összkerékhajtással, illetve választható CVT automata sebességváltóval teszi gondtalanabbá az autózást.
Az Ignis a hivatalos mérések szerint kifejezetten takarékos, a WLTP-norma szerint felhasználási körülményektől függően 4,2 és 5,6 liter közé esik a 100 kilométeren mért fogyasztása. A hivatalos mérések azonban a legritkább esetben tükrözik a valóságot, és bizony tényleges használat során a legtöbb autó többet fogyaszt, mint amennyit ígért. A brit What Car? autós magazin ezért kidolgozta a True MPG (magyarul kb. ’tényleges fogyasztás’) tesztrendszert, amelyben változatos forgalmi körülmények között, széles sebességtartományban, közúton mérik meg az egyes típusok üzemanyag-fogyasztását.
Ezeken az évről évre megismételt vizsgálatokon a Suzuki Ignis hagyományosan kiválóan teljesít, 2019 és 2021 között verhetetlennek bizonyult. 2022-ben pedig igazi meglepetést hoztak a mérések: az Ignis olyan terepen szerezte meg az elsőséget, ahol a legkevésbé számítottunk volna rá. A modell országúton 3,78, autópályán pedig 5,30 liter üzemanyagot égetett el 100 kilométeren, kevesebbet, mint a piacon jelenleg elérhető bármely más típus. Ez azt jelenti, hogy az Ignis lakott területen kívül is a lehető legtakarékosabb választás, azaz minden helyzetben tökéletes ingázó jármű, akár elhagyjuk vele a városhatárt, akár a településen belül maradunk.
Nem véletlen, hogy a What Car? szerkesztői 2022-ben sorban harmadszor választották meg az Ignist a piac legjobb ár-érték arányú kis szabadidőjárművének. Ehhez az a maximális, ötcsillagos minősítés is hozzájárul, amit a modell akadályfelismerő, automatikus vészfékező DCBS rendszerrel felszerelt verziói az Euro NCAP biztonsági vizsgálatán megszereztek. Ez a fejlett biztonsági rendszer Magyarországon minden GL+ és GLX felszereltségű Ignis esetében alapfelszerelés, így a vásárlóknak már csak egy valami okozhat álmatlan éjszakákat: eldönteni, hogy a számos rendelkezésre álló színkombináció közül melyikben rendeljék meg takarékos, praktikus és biztonságos Ignisüket.