tenger

A Suzuki a tisztább világért

hirdetés
Ahogy a neve is mutatja, a ’Tisztítsuk Meg a Világot’ nevű kezdeményezés az egész világra kiterjedő hulladékgyűjtő kampány, amelyben számos ország Suzuki-importőre és márkakereskedése aktívan részt vesz. Az USA-ban például a floridai Panama Cityben működő Suzuki-képviselet munkatársai gyürkőztek neki márciusban, és egy teherautónyi és tizenkét nagy zsákra való szeméttől szabadították meg a környezetet. A Suzuki japán központjában, Hamamacuban kétnapos rendezvényen több mint 1400 liter hulladékot szedett össze 73 önkéntes, Franciaországban pedig a márkakereskedők együttműködtek a Beneteau nevű hajóépítő céggel, és 240 liternyi szemetet gyűjtöttek, melynek nagy része műanyag volt; ezt szét is válogatták, hogy könnyebb legyen megsemmisíteni és újrahasznosítani. Olaszországban 45 ember vett részt a munkában, és a Föld napján, április 22-én 2,7 tonna hulladéktól tisztították meg az irodaház körül elterülő ipari területet. Kolumbiában kifejezetten sok embert mozgatott meg a rendezvény, hiszen Santa Maria város 300 lakóját és egyetemi hallgatóját sikerült bevonni a munkába, akik 2 tonna szemetet szedtek össze.
A kampány ugyanilyen eredményesnek bizonyult a tengereken is: az Egyesült Arab Emírségekben a Suzuki dolgozói egy helyi búvárcsapattal egyesítették erőiket, 83 kilogramm hulladéktól és horgászfelszereléstől szabadítva meg a tengerfeneket, El Salvadorban pedig a Pescadores Deportivos De El Salvador nevű sporthorgászklub tagjai segítettek a helyi Suzuki-márkakereskedésnek, és a 70 ember mintegy 226 kg szemetet gyűjtött össze a vizekből.
Ha már szóba került a tenger: manapság mindenki tisztában azzal, milyen komoly veszélyt jelent vizeink élővilágára a mikroműanyag-szennyezés. A Suzuki Tiszta Óceán Projekt kiemelten foglalkozik ezzel a témával, és a hajómotorokat is gyártó vállalat aktívan teszteli az erőforrásokba beépíthető mikroműanyag-begyűjtő eszközök (MPC-k) hatékonyságát. Hollandiában például a Suzuki együttműködik Sean Wit profi horgásszal, aki idén májusban szereltette be az MPC-t hajója Suzuki-motorjába. Az erőforrásba épített eszköz azóta 1000 üzemórát teljesített a holland és svéd tavakon, amelyek népszerű horgászhelyek. A Suzuki a világ számos más pontján is folyamatosan figyelemmel kíséri az MPC-k hatékonyságát és a motorok zavarmentes működését, hogy hosszú távon is hatékony megoldást dolgozzon ki a mikroműanyag-szennyezés problémájára.
A Suzuki autói nem szűrik a mikroműanyagokat, cserébe rendkívül kis mértékben szennyezik környezetüket. A márka összes személyautójában villamosított hajtásláncok dolgoznak: a 12 és 48 voltos lágy hibridektől a full hibriden át a plug-in hibridig többféle technológia teszi lehetővé a takarékosabb, tisztább, környezettudatosabb autózást.