Hírek

70 éves a Kettős Sárkány

Kevés autóipari szereplőnek volt hányattatottabb élete, mint a SsangYongnak. A koreai autógyártó idén ünnepli hetvenedik születésnapját, és egészségesebbnek tűnik, mint valaha.
ssangyong-rodius-2004-carnet-hir
Ha Dong-hwan: így nevezték azt a műhelyt, amely 1954-ben gépjárművek összeszerelésével és javításával kezdett foglalkozni. Nem volt ez kedvező kor semmilyen vállalkozásra – az ország épp átesett a népességét megtizedelő, gazdaságát porba döntő, területét kettészakító háborún. Délen tíz évbe telt, amíg lendületet vett a gazdaság, ám az élet addig sem állhatott meg, így 1963-ban, a harmadik köztársaság megalapításakor a Ha Dong-hwan már jelentős autóipari tapasztalattal rendelkezett. A cég bővült, 1964-ben elkezdtek az amerikai hadsereg megrendelésére terepjárókat, buszokat, teherautókat építeni, 1977-ben Dong-A Motorra változtatta a nevét.
1986-ban egy családi irányítású ipari nagyvállalat (csebol), a SsangYong-csoport felvásárolta és két évvel később saját nevére vette (ami történetesen magyar fordításban annyit tesz: kettős sárkány).

A cikk tovább folytatódik a carnet.hu/ssangyong oldalon:
https://www.carnet.hu/ssangyong/hirek-2/70-eves-a-kettos-sarkany
1994 - 2024 © Minden jog fenntartva. Készítette Kovács Gergely