Hírek

Idén 90 éves a Citroën Traction Avant

Kilencven évvel ezelőtt, 1934. április 18-án mutatta be a Citroën a Traction Avantot, amely pályafutása során számos technológiai fejlesztésen esett át, így nem véletlenül kapta meg a 100 szabadalmas autó becenevet. A modell egészen 1957-ig gyártásban volt, összesen 760 ezer darab készült belőle.
A rendhagyónak tervezett modellel a Citroën célja a márka fellendítése és innovatív szellemének népszerűsítése volt, azé a gyártóé, amelyik 1919-ben elsőként készített tömeggyártású autókat Európában, amelyik 1921-ben feltalálta a lánctalpas autót, 1924-ben a teljes egészében acélból készült karosszériát, 1932-ben pedig az úgynevezett „lebegő motort”.

Amikor 1933 elején André Citroën úgy döntött, hogy lecseréli a nem sokkal korábban, 1932 októberében bevezetett Citroën 8, 10 és 15 modelleket, a célja az volt, hogy egy forradalmian új autó bevezetésével nagy feltűnést keltsen és meglepje a versenytársakat.
Legalább két év előnyre szeretett volna szert tenni, hogy megvédje magát a harmincas évek eleji gazdasági világválság hatásaitól, melyek már Európában is határozottan érezhetők voltak. Az új autónak ezért különösen figyelemre méltónak kellett lennie, és a lehető legtöbb műszaki újítást kellett tartalmaznia.

A cikk tovább folytatódik a carnet.hu/citroen oldalon:
https://carnet.hu/citroen/hirek-2/iden-90-eves-a-citroen-traction-avant
1994 - 2024 © Minden jog fenntartva. Készítette Kovács Gergely