Hírek

40 éves a Peugeot 205

Idén 40 éves a 205-ös Peugeot, amely talán az egyik legsikeresebb kisautója volt a francia gyártónak, a GTI és a Rallye változatok pedig máig hatalmas népszerűségnek örvendenek.
A 205-ös a Peugeot először a kis méretével, praktikumával és persze olcsóságával hódított, a marketingje pedig összefonódott a divattal és az akcióval. Legemlékezetesebb reklámfilmjét az a Géráld Pirés rendezte, aki később a rendkívül sikeres Taxi-filmekkel vált ismertté. Ez is egy igazi akciófilm, a titkosügynök főszereplő egy tűzipiros GTI-vel ejtőernyővel érkezik, majd egy befagyott tavon száguldva menekül a katonai repülőgép rakétái elől. A 205-ösre innentől kezdve nem is tudunk máshogy nézni, mint egy gyors hot hatch-re, pedig alapvetően nem ez volt a célja a Peugeot-nak ezzel a modellel.
Egy kisautóra volt szükségük, mert az olajválságot követően a 80-as évek legelején a márka nem állt jól anyagilag, a konkurens francia márka elszipkázta a vevőket. Egy olyan autó tervezését tűzte ki feladatul Jean Boillot, a Peugeot akkori vezetője, amely városban jól használható, belefér egy család is, megfizethető, ráadásul a fejlesztése is olcsó. A formatervért a Peugeot belső designstúdiója és a Pininfarina versenyzett, előbbi nyert, utóbbi pedig 1986-ban a kabrió változat dizájnját rajzolhatta meg.
A cikk tovább folytatódik a carnet.hu/peugeot oldalon: https://www.carnet.hu/peugeot/hirek-2/40-eves-a-peugeot-205
1994 - 2024 © Minden jog fenntartva. Készítette Kovács Gergely