Tizenegyedik alkalommal nyerte el a Peugeot a Red Dot formatervezési díjat

Tizenegyedik alkalommal nyerte el a Peugeot a Red Dot formatervezési díjat

hirdetés
Kreatív formatervéért és lendületes sziluettjéért a vadonatúj Peugeot E-3008 kapta meg idén a nagy presztízsű Red Dot formatervezési díjat. Ez már a tizenegyedik Red Dot díja a Peugeotnak.
A Peugeot E-3008 azzal nyűgözte le a Red Dot termékdizájn kategóriájának 39 tagú zsűrijét, hogy ötvözi a különleges, modern és egyedi megjelenést a felhasználóbarát utastérrel és gazdag felszereltséggel.

A Peugeot E-3008 egy egyedi megjelenésű kompakt SUV. Formatervét a modern részletek, a hatékony működést szolgáló megoldások jellemzik, lendületes és áramvonalas dizájnt kapott. A hagyományos ferdehátú kiképzés látványos eleme a szinte lebegő légterelő, amely kiemeli a tető lendületes vonalvezetését és optimalizálja az E-3008 aerodinamikai értékeit.
Az E-3008 orrésze teljesen átalakult; újak a fényszórók és az egyedi textúrájú, háromdimenziós hatást keltő hűtőmaszk a Peugeot oroszlános emblémája körül. A GT felszereltségi szinten alapfelszereltség az új Pixel LED fényszóró-technológia, amely vékony, stílusos búra alatt kapott helyet. A Pixel LED fényszóró automatikusan szabályozza a kibocsátott fénypászmát, így anélkül világítja meg a lehető legnagyobb útfelületet menet közben, hogy elvakítaná a szembejövőket.
Nem kevésbé dinamikus az új Peugeot E-3008 hátsó része, amelyen a leglátványosabb elem a jellegzetes hátsó lámpák tripla LED-dizájnja. Az új Peugeot E-3008 az Ingaro kék, az Okenite fehér, a Gyönygfekete, az Artense ezüst és a Titánszürke mellett a különösen csillogó, új Obsession kék fényezéssel is megrendelhető lesz.
Az utastérbe is jutott újdonság, hiszen az új Peugeot E-3008 a márka első olyan modellje, amely megkapta az új digitális panorámaképernyőt, azaz a Panoramic i-Cockpit műszerfalat és kezelőfelületet. Az ívelt, lebegő hatást keltő 21”-os HD kijelző izgalmas, modern és kifinomult látványt kelt, s magába foglalja a műszerfalat, illetve a nagyméretű központi kezelőfelületet. Az utastér LED-es hangulatvilágítása nyolcféle színárnyalatban állítható, az összképet pedig a műszerfalról az ajtókárpitokra átívelő, valódi alumíniumból készült dekorcsíkok teszik teljessé.

A Panoramic i-Cockpit cikk az alábbi linken megtekinthető: https://carnet.hu/peugeot/hirek-2/dijat-nyert-a-peugeot-digitalis-panoramakepernyoje
Az új Peugeot E-3008 utasterében összesen 17 tárolóhely kapott helyet, amelyek összesített térfogata 34 liter, maga a raktér pedig minden változatban 520 literes.
A Stellantis új STLA Medium padlólemezére épülő elektromos modell ideális esetben akár 700 km-es városi hatótávolságot is kínál, 20-ról 80%-ra pedig mintegy 30 perc alatt feltölthető az akkumulátora. A kizárólag a franciaországi Sochaux-ban készülő újdonság 210, 230 és 320 lóerős kivitelben is elérhető, illetve rendelhető hozzá összkerékhajtás is.

A 4,5 méternél alig hosszabb kompakt ferdehátú kifejezetten hatékonyan szeli a levegőt, légellenállási együtthatója mindössze 0,28, ami az ötajtós ferdehátúak mezőnyében nagyon jó értéknek számít.
A Red Dot-díjakat 2024-ben összesen 51 kategóriában osztották ki, a több száz benevezett termék összesen 60 országból érkezett. A RED Dot-díj sajátossága, hogy a termékek nem egymással versenyeznek, hanem mindegyiket saját erényei és tulajdonságai alapján ítélték meg. A Red Dot-díj több mint hatvan éve az egyik legjelentősebb elismerés a formatervezés világában, s jelenleg három kategóriában ítélik oda az arra érdemes terméknek: termékdizájn, kommunikációs dizájn és formatervezési koncepció.
A Peugeot E-3008 idei sikere már a sokadik elismerés, amelyet a francia márka kapott a Red Dot zsűrijétől. 2011-ben a Peugeot 508, 2014-ben a Peugeot 308 SW, majd 2016-ban a Peugeot Traveller is megkapta a Red Dot-díjat a termékdizájn kategóriában. Az elmúlt évtized második felében sem maradtak el a Peugeot sikerei: 2017-ben a Peugeot 3008 első generációja lett a győztes, míg 2019-ben a megújított Peugeot 508 SW lett a díjazott.
S ha lehet fokozni, a Peugeot még ennél is sikeresebben kezdte az új évtizedet, hiszen 2020-ban egyedülálló módon két terméke is díjat kapott: a Peugeot 208 és 2008 egyaránt megkapta a Red Dot-elismerést. 2022-ben a Peugeot 308 hozta a már-már szokásos Peugeot-diadalt, míg egy évvel később a 408 hibrid lett a győztes