Peugeot a konyhában

Peugeot a konyhában

hirdetés
Az igazi márkafanatikus szereti, ha kedvenc autómárkáját egyéb termékeken is viszontláthatja: pólón, táskán, sapkán, esetleg egy órán. De ha még a konyhában is “szembejön” a kedvencünk, az már eléggé extrém példa. Persze, akár vásárolhatunk logózott bögrét is, de a Peugeotnál más a helyzet, ugyanis a több mint két évszázada alapított családi vállalkozás termékei nemcsak az utakhoz, hanem többek között a konyhaművészethez és a vendéglátáshoz is kapcsolódnak.
A Peugeot történelme bőven a járműgyártás előtt kezdődött. A Peugeot fivérek, Jean Pierre és Jean Frédéric 1810-ben alapították családi vállalkozásukat, kezdetben acélöntödéjük volt, ám hamar ráálltak a fűrészlapok, majd egyéb kézi fémszerszámok gyártására is.

Az acél és a női divat akkoriban sokkal szorosabban kapcsolódtak egymáshoz, mint ahogy azt ma el tudnánk képzelni, s a Peugeot ezekben az időkben az addig megszokottnál sokkal könnyebb, ezért kényelmesebben viselhető acélabroncsos női szoknyákkal és ruhákkal aratott sikereket.

Az igazi áttörést azonban a különböző darálók és fűszerszórók megalkotásával érték el. Nem is gondolnánk, de ez az üzletág a mai napig a Peugeot egyik legsikeresebb vállalkozása.
1840-ben a Peugeot megalkotta első kávédarálóját, az R modellt, amelyet rögtön tízféle méretben kínáltak. Egészen különleges és praktikus eszköz volt, hiszen finoman bánt a kávészemekkel: ahelyett, hogy megőrölte és közben felmelegítette volna azokat, finom pengéivel apró darabokra vágta fel őket, így emelve ki a bennük rejlő aromákat.
A Peugeot mára ikonikussá váltó asztali borsszórója nem sokkal később jelent meg, érdekes módon a névadást az ábécé végéről kezdték, s így lett ez a Z modell.
Eleinte fehér porcelánból készült a teste, később aztán megjelentek a fém-, a bakelit és a fatestű változatok is. Népszerűsége annyira töretlen, hogy a mai napig gyártják, része a francia életstílusnak, a francia bisztrók és kávéházak asztalain szinte biztosan találkozhatunk a Z modellel.

A manuálisan működtetett borsőrlők és sószórók, illetve kávédarálók a mai napig nem mentek ki a divatból, de a technológia fejlődésével párhuzamosan feltűntek az elektromos változatok is. Ahogy a villanymotorok egyre kisebbek és erősebbek lettek, miközben egyre kisebb zajjal működtek, úgy hódítottak egyre nagyobb teret.

A villanymotoros őrlők térnyerése azonban nem gátolta meg a Peugeot mérnökeit abban, hogy továbbfejlesszék a manuálisan működtetett só-, és borsőrlők mechanizmusát.

Olyan szabadalmaztatott mechanikát fejlesztettek ki, amely a uSelect sorozat sószórója esetében három, míg a borsőrlő esetében hat különböző finomságú őrlést tesz lehetővé, hiszen a különböző sültek más-más finomságú fűszereket kívánnak meg.
Felbuzdulva a sószórókkal, borsőrlőkkel és kávédarálókkal elért sikerein, a Peugeot tovább terjeszkedett a konyhaművészet területén. Az évek során komoly termékpalettát alakítottak ki különböző sütőformákból és edényekből. A sokféle méret és forma rendkívül változatos felhasználást garantál, kezdve a tortasütő edényektől, a muffinformákon át a tálalóedényekig.
A Peugeot az edények alapanyagának fejlesztésekor sem elégedett meg az átlagos minőséggel. Ezek a konyhai edények olyan speciális kerámiából készülnek, amelynek hőleadási tulajdonsága garantálja, hogy a benne elkészített étel még fél órával az után is meleg marad, hogy kivették a sütőből.

A Peugeot ezen felül különleges zománcbevonattal látja el edényeit, így az étel nem ég le, nem tapad az edény belső falára és nem karcolódik; a sokféle tetszetős színben elérhető zománcozásra tíz év gyártói garancia jár.

Az étkezés része a bor és egyéb italok fogyasztása, így a Peugeot kínál dekantálót és whiskys poharat is. Mindegyik üvegfúvó mesterek kézi munkájával készül, és mint a többi termék esetében, itt is megvalósul a forma és a funkció tökéletes egysége. A pohár például felfelé szűkül, s így szinte magába zárja a kitöltött ital aromáit.
Jellemzően 21. századi termék a lítium-ion akkumulátoros elektromos dugóhúzó, amelynek akkumulátorában nyolcvan palack kinyitására elég energia tárolható, s ha lemerül, 2,5 óra alatt újra feltölthető.
A Peugeot konyhai eszközöket fejlesztő és gyártó vállalatának neve Peugeot Saveurs, és megalapítása óta ugyanott, a franciaországi Quingey-ben, a svájci határ közelében működik.

Itt tervezik meg a különböző termékcsaládokat, itt folyik a technológiai fejlesztés, a tesztelés, a gyártás és a csomagolás is. A termékek a világ több mint nyolcvan országának vevőihez jutnak el.

A Peugeot nemcsak autógyártóként, hanem a konyhai eszközök forgalmazójaként is elkötelezett a környezet védelme iránt. A fából készült termékekhez az alapanyagot kizárólag fenntartható módon gondozott erdőkből szerzik be, az edények és fűszerőrlők festése pedig csak oldószermentes anyaggal történhet.
Nem kell tehát messzire menni, ha oroszlán logós termékkel akarjuk telepakolni a konyhánkat, csak a lényeg, hogy ezeket ne a Peugeot autószalonjaiban keressük, hanem a konyhai felszereléseket árusító boltokban.