Hírek

Vontatásban is verhetetlen a Nissan összkerékhajtása

Ha vontatásról van szó, a Nissan szabadidőjárművei és pick-upjai mindig is a legkiválóbbak között szerepeltek. Ezért aztán az új, elektromos e-4orce összkerékhajtás fejlesztésekor fontos szempont volt, hogy a tisztán elektromos hajtási rendszer se jöjjön zavarba, ha lakókocsit kötnek mögé.
Az elektromos hajtáslánc hatalmas kezdeti nyomatékával és finom járásával elvileg tökéletesen alkalmas a vontatmány mozgatására. A biztonságos vontatáshoz azonban nemcsak vonóerőre, hanem megbízható lassítási képességre is szükség van. Mivel a részben vagy teljesen elektromos járművek fékrendszere jóval összetettebb, mint egy hagyományos autóé – a klasszikus üzemi súrlódófék mellett a villanymotorral is lassítanak, hogy visszanyerjék és az akkumulátor töltésére fordíthassák a mozgási energiát –, hosszas fejlesztésre, gondos optimalizálásra volt szükség ahhoz, hogy olyan konfigurációt dolgozzanak ki, amely megbízhatóan képes megbirkózni a vontatáskor gyakorlatilag megduplázódó járműtömeggel. Ezért az elektromobilitás hajnalán a gyártók többsége biztonsági okokból egyáltalán nem engedélyezte a vontatást villamosított gépkocsival.
A cikk tovább folytatódik a carnet.hu/nissan oldalon: https://carnet.hu/nissan/hirek/vontatasban-is-verhetetlen-a-nissan-osszkerekhajtasa
1994 - 2024 © Minden jog fenntartva. Készítette Kovács Gergely