fiat-pandelleria

“Pandelleria”, ahol a Pandák száma meghaladja az emberekét

Van egy sziget, ahol a Fiat szerint több a Panda van mint ember. A Földközi-tenger közepén fekvő Pantelleria Szicíliától 100 km-re délnyugatra, Tunéziától kb. 65 km-re északkeletre fekszik, területe mindössze 83 négyzetkilométer, és csaknem nyolcezren lakják. A sziget népszerű kisautója a Fiat Panda, ez pedig akár az utikönyvekbe is bekerülhet a sok látványosság mellett
A Fiat a “Pandelleria” című dokumentumfilmjével tiszteleg az 1980-ban bemutatott, és azóta is töretlen népszerűségű kisautó, valamint az autót gyártó Pomigliano d'Arco-i “Giambattista Vico” üzem alkalmazottai előtt.
A 30 perces filmben Pantelleria 14 lakóját mutatják be, akik a Fiat Pandák három generációja iránti szerelmükről mesélnek. Van közöttük méhész, gazda, autószerelő, pap, zenész is is. Mindannyian szeretik a szigetet és a Fiat Pandát, amely sokoldalúságának és funkcionalitásának köszönhetően segíti őket mindennapi tevékenységeikben.

A filmben alapján tényleg úgy tűnik, mintha a szigeten tényleg szinte csak Fiat Pandák közlekednének. Na jó, néha feltűnik néhány Punto és 500-as is…

“Beindítod a motort, és megy. Keveset fogyaszt és nem kérdez semmit” - foglalja össze a terepmintásra festett Pandája egyszerűségét egy férfi, aki a repülőtéren dolgozik. Egy pap pedig arról mesél, hogy a szigeten az utak keskenyek, ezért a Pandákkal könnyű dolguk van.
A film kapcsán Olivier Francois, a Fiat vezérigazgatója közölte, hogy 43 évvel bemutatása után után a Fiat Panda a vezető városi autó Európában és a legkelendőbb jármű Olaszországban, ahol a teljes piaci részesedése 8 százalék.
A vezérigazgató szerint a Pomigliano d'Arco-i gyár dolgozói hihetetlen szenvedéllyel és profizmussal dolgoznak azon, hogy a Panda sikere soha ne érjen véget - mondta.

A Fiat Panda 1980-as bemutatása három generációt és rengeteg modellvariációt élt meg. Harmadik generációja 2011 óta kapható, kisebb nagyobb változtatásokkal. A legutolsó nagyobb változás az volt, hogy lágy hibrid hajtással is kapható: az egyliteres, háromhengeres FireFly motorhoz csatlakozik az indítógenerátor és a 3,6 kilowattos akkumulátor. A motor teljesítménye 70 lóerő, nyomatéka pedig 92 Nm.

A Fiat Panda negyedik generációja várhatóan már teljesen elektromos lesz. A hírek szerint ez a modell a Jeep Avengerrel közös gyártósoron készülhet majd, és ugyanazt az eCMP platformot használja majd, amire a Jeep is épül.
A CarNet Fiat kereskedéseiben is megtalálod a Fiat Pandát. A benzines változat 5.720.000 forintos alapáron érhető el.