fiat-topolino

Itt a Topolino, a Fiat új városi kisautója!

Egy régi, jól csengő nevet támaszt fel a Fiat: a Topolino ezúttal is a legkisebb Fiatot jelöli majd. Az 500-asnál jóval kisebb elektromos miniautó alapjául a már általunk is bemutatott Citroën Ami szolgál, de az olasz formatervezők kihozták a legjobbat az alapból, egy igazi cukiság született.
A mopedautót 2021 óta az Opel is forgalmazza saját logójával Rocks-e néven, most pedig a Fiat következik. Még tavaly nyáron mi is írtunk róla, hogy a Stellantis igyekszik kihasználni a csoporton belüli “átmárkázás” lehetőségeit, és így a Fiat is elkészítheti saját változatát. Ez mostanra meg is valósult, és nem is csodálkozunk azon, hogy a Fiat változta lett a legaranyosabb.

Bár a modell neve Topolino, az autó eleje és a sárvédőívei inkább a régi Cinquecento modelleket idézik, a bemutatott modell türkiz fényezése és az ajtó nélküli megoldás a kis “biztonsági” kötéllel pedig egyenesen a Fiat 500 Jolly Spiaggina változatára utal.
A Fiat sajtóanyaga szerint a Topolino célja, hogy vidámságot teremtsen maga körül: újraértelmezi a dolce vita fogalmát, hogy örömmel, optimizmussal és vidámsággal töltse meg az utakat. Az új mopedautó egy olyan, tisztán elektromos közlekedési eszköz, amely a lehető legszélesebb célközönséget szólítja meg, beleértve a legfiatalabbakat, a modern családokat és a városlakókat - fogalmaznak.

A Fiat egyetlen képet mutatott meg a Topolinóról, így egyelőre nem tudjuk, hogyan néz ki hátulról vagy belülről, de ami biztos, hogy stílusos mini közlekedési eszköz lesz. Ugyancsak nem közölték még az autó műszaki adatait, de ezt könnyű kikövetkeztetni a Citroën Ami adataiból.
A 2020- ban bemutatott Ami villanymotorja 8 lóerős, hatótávja pedig 75 km. Tölteni egyszerű, a kábelt egy hagyományos háztartási csatlakozóba dugva mindössze 3 óra alatt teljesen menetkész.

Franciaországban jogosítvány nélkül lehet vezetni 14 éves kortól, míg más európai országokban 16 éves kortól. A mopedautó nem mehet gyorsabban 45 km/h-nál.

Hogy a Topolinonak lesz-e rendes ajtós változata is, az majd a világpremieren derül ki, amelyre heteken belül sor kerülhet. Reméljük, hogy a Fiat is több változattal készül majd a miniautóból, hiszen a Citroën Amiból például létezik már buggy és teherhordó modell is!