Image

Fiat 500 hybrid teszt

hirdetés

Fiat 500 hybrid - Az utolsó “kisfiat”

Stílusos, retró külső és belső, modern hajtással. Csaknem már egy éve kapható a Fiat 500-as a hibrid rásegítéses, egyliteres motorral. Minden kicsi ebben az autóban, még a motor is. És bármennyire meglepő, mindez bőven elég az élményhez. Utódja, a teljesen elektromos 500-as már nagyobbra nőtt, így a sima 500-as lesz a mi generációnknak az utolsó “kisfiat”.
Sokan emlékezhetnek még arra, hogy a ‘90-es és a 2000-es években az 500-ast, vagy a 126-os Polski Fiatot a köznyelvben simán csak “kisfiatnak” hívta mindenki. Aztán ez akkor sem változott, amikor 2007-ben megjelent az új Fiat 500-as. A klasszikus megidéző modell egyből mindenki kedvence lett, olyan sikerrel lovagolta meg az eredeti autó stílusát. Meghódította elsősorban a nők szívét, és egy új piaci terméket is teremtett: régi klasszikus, retro autó, modern köntösben.
Az elmúlt 14 évben a Fiat 500-as egy igazi ikonná vált és különleges, exkluzív változatai ebben rendre megerősítették. A Fiat szinte évente hozott ki újabbnál újabb változatokat az 500-asok rajongóinak. Nagy kedvenc volt például 2017-ben, a klasszikus Fiat 70. Születésnapjára megjelent “1957 Edition”, amely még retróbbá tette az amúgy is múltidőző modellt. Klasszikus színek, az eredeti autóra hajazó alufelnik voltak rendelhetők ehhez a csomaghoz.
De nézzük, mit tud a Fiat 500-as 2021-ben! A régi motorokat, a 0,9 literes kéthengeres turbómotort, és az 1,2 literes szívó négyhengeres motort váltotta le ez az új, egyliteres aggregát. Ez a Fiat FireFly motorcsaládjának háromhengeres változatából készült, más modellekben turbóval szerelik, az 500-asban viszont egy más fajta hengerfejjel szívómotorként funkciónál. A hiányzó turbó szerepét pedig egy lágy hybrid hajtással pótolták. Ez a 3,6 kW-os indítógenerátor egészíti ki a hajtást úgy, hogy elinduláskor, gyorsításkor ne tűnjön lomhának a Fiat. És nem is az! Sőt, mivel könnyű, a mindössze 70 lóerejével is könnyen felveszi a versenyt a városi forgatagban. 100-ig könnyen gyorsul, és a kicsi kasztninak köszönhetően a sebességet is sokkal jobban érzékeljük. Így még inkább élmény az autózás, amihez a stílus még többet hozzáad.

A háromhengeres motor hangja meglehetősen sportos, a nagyobb motorokhoz szokott fülekkel figyelve is vagánynak mondható.
A hybrid megoldás eleinte furcsa, mert lassulásnál, 30 km/h alatt leállítja a benzinmotort, így “vitorlázva” juthatunk el például a piros lámpáig. A kuplungot lenyomva újraindul a motor, szinte rántás nélkül, észrevétlenül működik ez a megoldás.

Ez a kis akkumulátor egyébként 11 Ah-s, amely motorfékezéskor vissza is tölti az energiát. Működésével a 3,9 literes átlagfogyasztást ígér a Fiat, mi a tesztünk alatt inkább 5 és 6 liter körül autóztunk, de ebben volt autópálya is.

Ha már autópálya, a 130-as tempót kényelmesen tudja tartani az autó, és van is benne még tartalék, de ilyenkor már ne várjunk tőle nagy erőt.
Az akkumulátor a vezetőülés alatti padlórészbe került. Ennek előnye, hogy az autó súlypontja alacsony, hátránya, hogy a sofőr mögött ülni sem annyira kényelmes, mert az utas a lábát nem tudja behelyezni a sofőr ülése alá. De hátul úgysem fognak sokat ülni, max rövidebb távokon.

A sofőr viszonylag magas üléspozíciója még jobban praktikussá teszi az autózást, könnyen kilátni, nem vagyunk alacsonyan, nem is érezzük olyan kicsinek a Fiatot, mint valójában.

A városi közlekedés könnyű, parkolni egyszerű, ezt a szervokormány city kapcsolója még könnyebbé teszi, ezt bekapcsolva pillekönnyű tekerni a kormányt. Az autó eleje és hátulja pont ott van, ahová az ember gondolja, nagyon gyorsan meg lehet szokni a méreteit. Megfordulni is egyszerű vele, szóval mérete teszi igazi városi kisautóvá.
Az autó belseje praktikus, sok tárolórekesz és a külsőhöz méltó retró hangulat fogad minket. Csodaszép az autó színére fényezett hatalmas műszerfalbetét, amelyen a kormány mögötti kis kerek műszer idézi meg a klasszikus elődöt. A kormány elsőre picit nagynak tűnik, de gyorsan hozzá lehet szokni, mint ahhoz is, hogy az ablakemelő kapcsolók nem az ajtón, hanem a váltó két oldalán vannak elhelyezve. Nagyon praktikus a 7 colos, telefontükrözéses, érintőképernyős fedélzeti rendszer, gyorsan átlátható menüvel.
Az előttünk lévő műszeregység is digitális, a különböző adatokat áttekinthető menürendszeren keresztül érhetjük el, és folyamatos tájékoztatást kapunk az akkumulátor állapotáról is, valamint arról, hogy mennyire vezetünk takarékosan. Ehhez próbál segítséget adni az autó, jelzi, ha már érdemes sebességet váltanunk.
A beltérben fontos kiemelni azt a környezettudatosságot, amiben a Fiat is próbál kitűnni: az ülések speciális Seaqual-fonalból készülnek. Ez egy speciális anyag, 10 százalékban a tengerből, 90 százalékban pedig a szárazföldről származó műanyagból készül. A fonal gyártása során a tengerekből összegyűjtött műanyag hulladékból szemcséket készítenek, ebből állítják elő a fonalat, majd a szövetet. A szövés során egyéb környezetbarát, újrahasznosított vagy visszanyert nyersanyagokkal dolgoznak, a végeredmény pedig egy jó tapintású anyag, ami egyáltalán nem műanyag hatású.
Az élvezetes autózáshoz sokat ad még az elektromos napfénytető, még világosabbá téve az autó belterét. Innen is van tovább: aki még több napfényre vágyik, annak az 500-as kabrió változatát ajánljuk. Ha pedig valaki ugyanebben a kasztniban legalább kétszer ennyi lóerőt szeretne, annak az Abarth modellek között érdemes körülnézni.