alfa-romeo-tonale

Késik az Alfa Tonale, de jobb lesz

hirdetés
Három hónapot megint késik az Alfa Romeo Tonale szériaváltozatának bemutatója, de az olasz márka vezérigazgatójának ígérete szerint csak azért, hogy sokkal jobb legyen, mint amilyennek eredetileg tervezték. A végleges változatot 2022 elején ismerhetjük meg.
Az Alfa legkisebb SUV-ját, a Tonalét 2019-ben mutatták be a Genfi Autókiállításon, azt ígérve, hogy ez lesz a márka első plugin-hibrid modellje. Akkor még úgy volt, hogy 2020-ban jön a szériaváltozat, azonban a koronavírus-járvány, illetve az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles (FCA) és a francia PSA autóipari konszern egyesülése is hátráltatta a fejlesztéseket.

Idén év elején már úgy volt, hogy ősszel végre bemutatkozhat az autó végleges változata. A Stellantis néven létrejött óriáskonszernen belül az Alfa Romeo is új márkaigazgatót kapott: Jean-Phillippe Imperato pedig az információk szerint nem tartotta elég sportosnak a Tonale hajtásláncát, ezért további átdolgozásra visszaküldte a modellt a mérnököknek.
A korábbi autóipari hírek azt valószínűsítették, hogy az FCA által a Jeep Renegade-ben és a Compassban használt konnektoros hibrid hajtás kerül a Tonaléba. Ez egy 1,3 literes turbómotor és egy 11,4 kWh teljesítményű elektromos motorból áll, amelyek együtt 240 lóerő leadására képesek.

Úgy tűnik, hogy Imperato ezzel a teljesítménnyel nem volt egédetett, ha pedig hozzátesszük azt, hogy a Stellantis francia márkáinál egyes plugin hibrid modellek akár 300 lóerőre is képesek, így végképp érthető a döntés. Annak ismeretében pedig, hogy az Alfa Romeóból a jelenleginél is prémiumabb sportos márkát akarnak faragni a Stellantisnál, végképp érthető a döntés.
A 2019-es tavaszi bemutatója után ősszel már megjelentek fotók a lehetséges szériaváltozatról is, az azóta eltelt időszakban az Alfa Romeo viszont egyetlen újabb képet sem közölt a Tonaléról, így továbbra sem tudni, milyen lesz a végleges formája az új modellnek.
Mindenesetre az biztos, hogy az alfások és a közönség nagyon várja a Tonalét. A típus a brit What Car? Magazin versenyén elnyerte az “év legizgalmasabb autója” közönségdíjat, amely azt mutatja, hogy az olvasók ezt az autót szeretnék a legjobban a szalokban látni.
Cikk:
https://www.carnet.hu/alfa-romeo/hirek-2/az-ev-legizgalmasabb-autoja