Hírek

A versenyautó, amely civilben vált legendává

Ha a motorsportévkönyveket böngésszük, nem sokszor találkozunk a Ford RS200 nevével. Ez nem von le a vonzerejéből: a nyolcvanas évek raliőrületének egyik legkülönlegesebb gyümölcse ma a veterán sportautók árverésein arat diadalt.
Ha valaki komolyan érdeklődik az autók iránt, érdemes böngésznie a szabadalmi hivatalokhoz benyújtott bejegyzési kérelmeket: különleges technológiai megoldások, jövőbeli fejlesztések előjeleire bukkanhatunk ezek között.

És persze olykor egy-egy igazi kincsre: a Ford például a közelmúltban levédette az RS200 kódsorozatot, amitől a világ összes autórajongójában megállt az ütő: lehetséges volna…?! Nos, valóban nagy tétje van ennek a bejegyzésnek, mert az RS200 a Ford európai történetének egyik legnagyszerűbb alkotása volt, még akkor is, ha soha nem tudta megvalósítani a célt, amire tervezték.
A történet az 1970-es évek végén kezdődött, amikor a Ford Escort a rali egyik legsikeresebb konstrukciója volt. 1979-ben meg is nyerték a világbajnokságot, ám a szezon vége előtt jött a hideg zuhany: 1980-ra nem indított gyári csapatot a Ford. 

A cikk tovább folytatódik a carnet.hu/ford oldalon:
https://carnet.hu/ford/hirek/a-versenyauto-amely-civilben-valt-legendava
1994 - 2024 © Minden jog fenntartva. Készítette Kovács Gergely