Hírek

Mazda a Maxon: így kapcsolódik egy roadster egy SUV-hoz

A Mazda MX-5 túlzás nélkül legenda, a modern autóipar meghatározó típusa, és az MX-30 is formabontó, műfajteremtő modellként gazdagítja a piacot. De honnan ered, és mit képvisel ez a két betű – és főleg, milyen szellemi előfutárai voltak ennek a két forradalmi típusnak?
Az autóipar – különösen Európán kívül – valamiért rajong a betűszavakért. Az autós embert körülveszik a kettő, három vagy annál is több betűből álló rövidítések. Ezek egy részét nehéz megfejteni, másokat annál egyszerűbb. Az utóbbiakhoz tartozik az MX – az első betű a Mazda, a második pedig az experimental (azaz kísérleti) kifejezés rövidítése. Az MX-5 mindenki által ismert, Guinness-rekorder roadster, amelynek névrokona, az MX-30 innovatív szerkezetű, anyaghasználatú és hajtásláncú elektromos crossoverként hívja fel magára a figyelmet. Mindkettő egy-egy merész kísérlet eredményeként született meg, amelyekben a Mazda mérnökei és formatervezői az iparág bevett normáit, a sablonos gondolkodást félresöpörve igyekeztek valami jobbat, célszerűbbet, hatékonyabbat, élvezetesebbet alkotni.
A cikk tovább folytatódik a carnet.hu/mazda oldalon: https://carnet.hu/mazda/hirek/mazda-a-maxon-igy-kapcsolodik-egy-roadster-egy-suv-hoz
1994 - 2024 © Minden jog fenntartva. Készítette Kovács Gergely