jeep-cj-surge-concept-mopar

A múlt és a jövő találkozása – Jeep CJ Surge Concept

Ahogy azt már megszokhatták, a tavaszi Eastern Jeep Safari, és az őszi SEMA show után mindig új Jeep koncepciókkal jelentkezünk! Az idei SEMA-n kiállított modellek többsége már tavasszal bemutatásra került, azonban egy új játékos is pályára lépett, akire most mindenki figyel: ez a Jeep Surge Concept.
A Surge elkészítésével a márka azt szerette volna megmutatni, hogy a jövőben igenis elképzelhető, hogy a Crate Engine-ekhez hasonlóan elektromos hajtásláncok dobozos verziójának beépítésével az idősebb autók is könnyen zéró károsanyag-kibocsátásúvá alakíthatók. Persze ehhez kell egyfajta perverzió, hiszen a CJ modellek közül több verzió is készült V8 motorral.
A CJ alapokra épült koncepció motorházteteje alá egy 400 voltos, 200kW teljesítményű EDM (Electric Drive Module) került, melyet 24 db lítium-ion akkumulátor lát el energiával, ezek az utastér hátuljába kerültek elhelyezésre az utastér hátsó felébe. A rendszert ezeken felül egy kétsebességes osztóművel is felszerelték, így a felező fokozatról sem kell lemondanunk.
Az elektromos hajtás mellett más kevésbé korhű alkatrészek is gazdagítják Surge-t, ilyen például a JK Wrangler Mopar első- és hátsó lökhárítója, a LED fényszórók, és ködlámpák, valamint szintén a JK-ból vett középkonzol és más belső elemek is.
Vannak akik egyáltalán nem rajonganak az autóipar jelenlegi irányának, miszerint az elektromos autózás a jövő, és vannak akik üdvözlik ezt, viszont egy biztos: a klasszikus CJ gyönyörű formái mellett egyik tábor sem tud elmenni amellett, hogy megcsodálja.