Olaszországban készül majd az új Fiat 500 Ibrida

Olaszországban készül majd az új Fiat 500 Ibrida

A tervek szerint 2025 végén, 2026 elején kerülhet forgalomba az új Fiat 500 hibrid változata, amelyet teljes egészében a Mirafiori üzemben gyártanak majd, Torinóban.
A hibrid modell azt a Fiat 500e modellt fogja kiegészíteni, amelyet ugyancsak Mirafioriban tervezett és fejlesztett a Fiat.

Az olasz márka a közelmúltban jelentette be, hogy az új Fiat 500-ból is készül majd hibridhajtású változat az elektromos modell mellett, csakúgy, mint ahogy nagyobb testvéréből, a 600-asból.

A 2007 óta gyártott “normál” Fiat 500-ast nem feljesztik tovább, és mivel nem felel meg a nyártól életbe lépő európai uniós ütközés- és kiberbiztonsági követelményeknek, nem is forgalmazzák tovább Európában.

A modell nem szűnik meg teljesen, Algériában gyártják majd tovább az afrikai és a közel-keleti piacokra.
„A FIAT büszkén hordozza Olaszország zászlaját szerte a világban.” – mondta Olivier Francois, a Fiat vezérigazgatója, a Stellantis globális marketing igazgatója „Olaszország a márkánk kiindulópontja, mozgatórugója és a jövője. Mirafiori pedig magát Olaszországot testesíti meg, az olasz embereket, az olasz értékeket, a nemzet büszkeségét – és persze az 500-ast. Ma azonban Mirafiori termelésének 90%-a exportpiacokra kerül. Annak érdekében, hogy a jelenleginél is több 500-assal találkozhassunk Olaszország útjain, és hogy megfeleljünk az olasz ügyfelek kívánságainak, úgy döntöttünk, hogy bevezetünk egy új modellt: ez az 500 Ibrida közölte a vezérigazgató.
Az új 500 Ibrida nem véletlenül kapott olasz nevet: a modellt Torinóban fogjuk fejleszteni és tervezni, gyártását pedig a Mirafiori üzemre bízzuk. Nyilvánvaló, hogy Mirafiori stratégiai jelentőségű szerepet játszik a márka számára, és hogy a jövőben is számítunk Olaszországra, az 500-asra és Mirafiorira” - fogalmazott Olivier Francois.
Torino az a központ, ahol a Fiat globális döntései és formatervei megszületnek, és ahonnan kiindulva a márka modellről modellre meghódítja a világot. A Fiat olyan ikonikus modelleket gyárt Olaszországban, mint az 500e, az 500X, a Panda vagy a Fiat Professional Ducato. A 2023-ban világszerte eladott Fiat modellek egyharmada Olaszországban készült. Ez az arány még magasabb az olasz piacon: az itt eladott Fiat modellek 70 százalékát Olaszországban szerelték össze. A Panda Pomiglianóban, az 500e pedig Mirafioriban készül.

A márka most bemutatott egy új 500e MIRAFIORI fantázianevű modellt: a limitált kiadású elektromos kabriót kifejezetten Olaszországnak ajánlják. A minden extrával felszerelt modell a Mirafiori munkásokat és az 50 évvel ezelőtt, 1974-ben alapított üzemet ünnepli.