fiat-e-ducato

Már rendelhető az elektromos Ducato

hirdetés
A Fiat Professional az eredeti Ducato megjelenésének 40. évfordulóján mutatta be a modell teljesen elektromos változatát, amely már a CarNet kereskedéseiben is rendelhető. A kifejezetten városi szállítási feladatokra fejlesztett E-Ducato a nagyobb akkumulátor-csomaggal akár 370 kilométert is meg tud tenni.
A Fiat Professional még 2016-ban, a DHL-lel közös stratégiai együttműködés keretében kezdte fejleszteni a népszerű áruszállító elektromos változatát. Az E-Ducato tervezése és gyártása során a cél az volt, hogy a teljesítmény és üzemeltetési költségek tekintetében az új modell teljes mértékben felvegye a versenyt a hasonló paraméterekkel bíró, belsőégésű motorokkal szerelt változatokkal. Ezt egyebek között úgy érték el, hogy az autó karbantartási költségei nagyjából 40 százalékkal kedvezőbbek. Ennek köszönhetően a típus úgynevezett teljes tulajdonlási költsége várhatóan megegyezik majd a dízelmotoros változatokéval, így a gépkocsi nem csupán környezetvédelmi, de pénzügyi szempontból is fenntartható, azaz üzleti megfontolásból is ésszerű választás lehet.
Eric Laforge, a Stellantis európai haszonjármű központjának vezetője az E-Ducato online tartott bemutatóján az idén negyvenedik születésnapját ünneplő Ducato történetéről beszélt. Kiemelte, hogy a modell népszerűsége töretlen lendülettel nőtt, olyannyira, hogy 2020-ban - minden piaci szegmenst figyelembe véve - Európa legkeresettebb haszonjárműve lett. A Ducato fogalomnak számít, mint a legkeresettebb lakóautó-alap, illetve hatodik éve vezeti méretosztálya eladásait. Ezt azzal magyarázta, hogy a típus fejlesztése során mindig elébe mentek az ügyfelek elvárásainak.
Az E-Ducato 400 különféle konfigurációban választható, így a legváltozatosabb elvárásokat képes kielégíteni, a szállítmányozási flottáktól kezdve az építőiparban dolgozó ügyfelekig, a kézműves és őstermelő vállalkozóktól kezdve az önkormányzati és közműszolgáltatókig.
A modell eredeti architektúrájának köszönhetően a vázszerkezete alatt bőségesen volt szabad hely az akkumulátorok elhelyezésére, így nem csorbult a 10-17 m3-es raktérkapacitás, sem a 2 tonnát megközelítő maximális teherbírás. A konstrukció további előnyei az optimális tömegeloszlás, valamint a mélyebb tömegközéppont, ami terheléstől függetlenül kedvezőbb vezethetőséget tesz lehetővé.
Az E-Ducato a dízelmotoros kivitelekkel azonos teljesítményre képes: villanymotorjának legnagyobb forgatónyomatéka 280 Nm, maximális teljesítménye akár 90 kW (hozzávetőlegesen 122 LE), a jármű álló helyzetből 5 másodperc alatt gyorsul 50 km/órára.
Az E-Ducato számos moduláris megoldást alkalmaz, kezdve a kétféle (47 és 79 kWh) akkumulátorcsomaggal, és a négyféle töltési módozattal, melyekből a bevezetéskor három érhető el.
A 47 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt E-Ducato egy feltöltéssel akár 170 kilométert tud megtenni a WLTP, illetve akár 235 kilométert a városi ciklus szerint.

A 79 kWh kapacitású akkumulátorral a maximális hatótávolság 280 kilométerre nő a WLTP ciklus szerint, ami városi forgalomban 370 kilométernek felel meg. Az akkumulátor alig 30 perc alatt további 100 kilométerre elegendő energiát vehet fel.
Az akkumulátor-csomagra 10 éves garancia vagy 220 000 kilométer vonatkozik a 70 KWh változatra, míg 8 év/160 000 kilométer a 47 kWh modellváltozatra.
Az E-Ducato teljesítménye három üzemmódban állítható. A “Normál” üzem a teljesítmény és a költségek optimális egyensúlyát kínálja, míg a rendszert “Öko” állásba kapcsolva fokozottan energiatakarékos módon használható a jármű. Ha pedig különösen nagy terheléssel kell közlekedni, vagy meredek emelkedőt kell leküzdeni, a “Power” üzemmód a jó választás.

Az E-Ducato további két funkcióval is gondoskodik a gondtalan használatról: a “Teknős” üzemmód a mobiltelefonok energiatakarékos üzeméhez hasonlít: az alacsony akkumulátorszintnél automatikusan bekapcsoló fokozat a villanymotor teljesítményének korlátozása révén 8-10 százalékkal meghosszabbítja a hátralevő hatótávolságot.
A “Szükség” üzemmódban pedig az E-Ducato egyedülálló módon működik: amennyiben az egyik akkumulátor modul nem üzemel, a többiek átveszik a szerepét, hogy a jármű fennakadások nélkül haladhasson tovább.
Az E-Ducato bemutatását megelőzte öt évnyi tesztelés. A tesztek során négyezer, hálózatba kapcsolt gépkocsi töltött fel adatokat egy központi adatbázisba. A járművek minden elképzelhető menetkörülmények, valamint terhelési és időjárási viszonyok közepette több mint 50 millió kilométert tettek meg. A mérnökök szorosan együttműködtek a különféle célú áruszállító és vállalkozó felhasználói csoportok képviselőivel, hogy már a prototípus fejlesztése során a valós felhasználók tényleges igényeit vegyék figyelembe.

Az E-Ducato különleges ajánlata keretében a vásárlók hat hónapon át ingyenesen vehetik igénybe a My:Fleet Manager nevű, új flottakezelő szolgáltatást. Az internet alapú platform segítségével a flottakezelők valós időben ellenőrizhetik autóikat, a futásteljesítménytől kezdve a tartózkodási helyig, a karbantartási információktól a töltés időzítéséig, és így tovább. Mindezzel javítható a flotta hatásfoka és termelékenysége, csökkenthetők a költségek, valamint biztosítható a jármű és a gépkocsivezető biztonsága.
Ráadásul minden E-Ducato modell esetében alapfelszerelés a Mopar® Connect, amely olyan további szolgáltatások széles körét nyújtja, mint a baleseti vagy meghibásodási asszisztencia (amely a jármű mindenkori helyzetét felismerő telematikai doboznak köszönhetően azonnali, célzott szolgáltatást biztosít a nap 24 órájában.) Amennyiben a járművet ellopják, a rendszer képes megállapítani a helyzetét, és megakadályozni a motor újraindítását, amivel megkönnyíthető a gépkocsi megtalálása. A Uconnect LIVE mobil alkalmazáson keresztül ellenőrizni lehet, hogy a sofőr bezárta-e az ajtókat, megkeresheti, merre parkol a gépkocsi, és figyelmeztető üzenetet kaphat, ha a jármű elmozdul eredeti tartózkodási helyéről, vagy átlép egy előre beállított sebességhatárt.
A Uconnect LIVE mobil alkalmazás számos további funkciót is kínál. Ilyen a my:Car, amely segítségével a  távolból ellenőrizhető az akkumulátor töltöttségi szintje és az abroncsnyomás, továbbá havi állapotjelentések is készíthetők.
A my:Journey szolgáltatással a jármű mozgását ellenőrizheti és kezelheti az üzemben tartó, míg a kifejezetten az E-Ducato modellhez kifejlesztett my:eCharge csomaggal a felhasználó megtervezheti a töltést, rákereshet nyilvános töltőállomásokra, azokat igénybe veheti, illetve ki is fizetheti a töltés díját; valamint kezelheti az online töltőboxra csatlakoztatott E-Ducato töltését.

A modell magyarországi induló listaára nettó 18.840.000 forint (Furgon 3.5t MH1 kivitel, 47 kWh akkumulátor.) Az ügyfelek számos finanszírozási megoldás közül is választhatnak, amelyek igényeiknek megfelelően támogatják a jármű beszerzését.
Ha érdekli a Ducato történelme, olvassa el cikkünket!
https://carnet.hu/fiat/hirek/a-fiat-ducato-a-legnepszerubb-haszongepjarmu-europaban