Image

A Fiat Ducato a legnépszerűbb haszongépjármű Európában

hirdetés

Az idén 40 éves Fiat Ducato a legnépszerűbb haszongépjármű Európában

A Fiat Professional 1981-ben bemutatott, és azóta folyamatosan fejlődő haszongépjármű-családja fontos mérföldkőhöz érkezett: 2020-ban az európai piac legnagyobb darabszámban eladott haszonjárműve volt a Ducato, összesen 150 ezer példánnyal.
A kontinens országaiban tavaly mintegy 150 ezer Ducato talált gazdára összesen, a lejtmenetben lévő piaci szegmensben 7,6 százalékkal több, mint az előző évben. Piaci részesedése elérte 20,5 százalékot, ami három százalékponttal haladja meg az egy esztendővel korábbi eredményt.

A Fiat Professional modellcsaládjának első képviselője 1981-ben mutatkozott be és egymást követő generácói pedig Európa-szerte a legelismertebb haszongépjárművek voltak az elmúlt évtizedekben. Értékelték sokoldalúságát, a különféle motorváltozatok teljesítményét, fenntartásának mérsékelt költségeit.
A gyári felépítményekre megannyi karosszéraváltozat készül: a megszokott platós teherautón és furgonon kívül utasszállító kisbusz, iskolabusz, lakóautó, mentőautó, rabszállító vagy akár food truck.
A Ducato története az olasz SEVEL (Società Europea Veicoli Leggeri – Európai Haszongépjármű Vállalat) üzemének gyártósorán kezdődött Val di Sangróban. A mai napig itt születnek a modell különféle változatai.

A gyáregység a világ legnagyobb haszongépjárműveket szerelő gyára, amely mindig híresen gyorsan reagált a különféle kihívásokra. Rugalmasságát mutatja, hogy 2020-ban ez az üzem válaszolt először Olaszországban a világjárvány terjedésére – elsőként zárta le gyártósorait, és elsőként nyitott újra, miután felkészült több mint hatezer dolgozója biztonságának garantálására.
A Ducato négy évtized alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül, kategóriája meghatározó modelljévé vált. A trenddiktáló haszongépjármű napjainkig mintegy 80 országban hódította meg az ügyfeleket.

A Ducato szegmensének vezetője, 2014 és 2020 között mindvégig kategóriája legnagyobb példányszámban értékesített haszongépjárműve volt. Jelenleg tizenhárom európai piacon foglalja el az első helyet az eladási listákon.

Itt a teljesen elektromos Ducato!

A Ducato egyértelműen kategóriája vezető haszongépjárműve, és a több mint hárommillió eddig eladott modell kiváló alapot szolgáltat a jövő számára is. Elismert képességei továbbélnek és továbbfejlődtek a zéró emisszió felé vezető úton járó típus teljesen elektromos változatában is.

Az e-Ducato valamennyi karosszériaváltozata ugyanakkora rakteret kínál, mint az azonos kategóriájú hagyományos hajtású modellek. A 10 és 17 köbméter közti befogadóképesség mellett megmarad a piac legnagyobb, akár 1950 kilogrammos terhelhetősége is.
Az e-Ducato kínálatban különböző akkumulátorok szerepelnek, amelyek kiviteltől függően 200, illetve 330 kilométer feletti hatótávot kínálnak hagyományos városi használat során, tökéletesen megfelelve az úgynevezett „last mile” kiszállítások kihívásainak.
Érdekesség, hogy már 1992-ben elkészítették az első elektromos Ducato modellett. Az innovatív modellt Ducato Elettra-nak hívták, akkumulátora 28 elemből állt, amelyeket egy fából készült ládába helyeztek. Hasznos teherbírása 750 kilogramm volt, hatótávolsága pedig 70 km.
A Ducatoból készült Alfa Romeo változat is, ez volt az AR6, amelyet csak az olasz piacon lehetett megvásárolni. Ez a modell igazából csak egy átcímkézett Ducato volt, az elején Alfa-pajzzsal. Két változatban volt elérhető, személyszállítóként, illetve kisteherautóként.

A Ducato nem csak Európában, de Oroszországban, Latin-Amerikában, a Közel-Keleten és Ausztráliában is népszerű. Hatékony, minden elvárásnak megfelelni tudó „globális furgonként” a Ducato jelenleg több mint 80 ország piacán van jelen, beleértve Észak-Amerikát is, ahol RAM ProMaster néven kerül a kereskedésekbe.