alfa-romeo-zagato

Videón az Alfa Romeo Giulia SWB Zagato

hirdetés
Végre mozgásban is láthat a Zagato Giulia kupéja. A milánói karosszériaépítő műhely decemberben mutatta be a Giulia SWB-t. Sajnos csak egy darab készült belőle, de azt videón is megmutatták.
Az eredeti videó ezen a linken érhető el: https://www.facebook.com/100064588363191/videos/3293238844283311
Az SWB-nek nincs köze a SportWagonhoz, pedig a Giulia 2016-os bemutatása óta sok rajongó várja egy sportkombi megjelenését. A betűszó feloldása a short wheel base, azaz a rövidített tengelytávra utal.
Az autó egy vérbeli kupé, amely sajnos szintén nem készült a Giuliából, a Zagatónál viszont elképzelték, milyen is lenne egy kétajtós, csapott hátú, még sportosabb Giulia. Aztán meg is valósították, ezzel ünnepelve az Alfa Romeo és a Zagato száz éve tartó együttműködését.
A Zagato nem először tervez igalmas autókat az Alfának, a 90-es években például ott volt a megosztó formájú SZ és, annak nyitott változata, az RZ. A mostani kupé egyebek között az SZ-t idézi meg a buborék alakú “fülkéjével”, a hátulja pedig a TZ fenekére tesz egyértelmű utalást.

Az autó karosszériája szénszálból készült, csakúgy,mint a dupla buborék formájú tetőlemez is.

Túl sok műszaki adatot nem árultak el az autóról, például nem tudjuk a pontos méreteit, sem azt, hogy hány kilogramm, de az biztos, hogy a Giulia Quadrifoglio alvázát rövidítették le, az autóba pedig a GTAm 540 lóerőre húzott motorja került, amelyet egy hatsebességes kéziváltóval párosítottak. Kéziváltóval a Giulia Quadrifogliót csak egy rövid ideig lehetett megvásárolni, így talán ez is utal kicsit arra, hogy egy igazi klasszikus sportautót akartak csinálni a Giuliából.
Az autó belseje már sokkal jobban hasonlít a most is kapható Giuliákra. A még facelift előtti fekete belsőt sportos zöld színnel kombinálták. Karbonborítást kapott a műszerfal mellett az ajtók belseje is, amit kilincs helyett szövet ajtóbehúzó díszít. A karbonhéjú ülések is zöld varrást kaptak.
Sajnos egyelőre csak egyetlen példány készült az SWB-ből, a projekt megvalósulásához pedig nemcsak az Alfa Romeo gyár áldása kellett, hanem az is, hogy az elképzelés találkozzon egy vásárló érdeklődésével. A német vevőt több Zagato-gyűjtő közül választották ki. Garázsában több Alfa Romeo is parkol, köztük egy 8C is, de természetesen birtokol egy SZ-t, illetve náhány, a Zagato által tervezett Aston Martint is.

Ha készül is a jövőben több példány az SWB-ből, az biztos, hogy csak néhány darabot gyárt majd a Zagato, amelyre a gyűjtők hatalmas lelkesedéssel fognak lecsapni.