Hírek

Ha baj van a kocsival, ez lehet a legfontosabb

Alapgarancia és kiterjesztett jótállás a CarNet autóira

Egy váratlan helyzetben az autóra vállalt jótállás rendkívül fontossá válhat. Áttekintjük, hogy a CarNet márkái milyen garanciális védelmet kínálnak a belső égésű motoros és a hibrid személyautókhoz.
Amikor minden szép és minden jó, talán eszünkbe sem jut, hogy változhat a lapjárás, a dolgok rosszabbra is fordulhatnak. Ez sokféle viszonyra igaz, úgy emberek és emberek, mint emberek és cégek kapcsolatában. Adódhat olyan helyzet, amikor hirtelen nem az autó kényelme, tágassága, gyorsulása, felszereltsége vagy élvezetes vezethetősége válik elsődlegessé, hanem az a védelem, amit a garancia biztosít. Nem véletlenül tartja úgy a mondás, hogy a legjobb autó az új autó, ami garanciális.

Tisztázzuk először, hogy a jogilag szakszerű fogalom nem a garancia, hanem a szavatosság, illetve a kellékszavatosság és a jótállás. A garancia kifejezést, mivel ez az elterjedt a közbeszédben, itt a jótállás megfelelőjeként használjuk.

Fontos tudni, hogy tartós fogyasztási cikkekre a termék árától függően egy-, kettő- vagy hároméves garancia vonatkozik a 2021. január elsejével életbe lépő 151/2003-as kormányrendelet szerint. A telefonokkal, mosogatógépekkel, napkollektorokkal, elektromos rollerekkel stb. ellentétben az új személyautók, haszonjárművek és motorkerékpárok azonban nem ebbe a körbe tartoznak, ezek garanciáját más szerződések rögzítik. A villanyautók elektromos hajtásrendszerére és nagyfeszültségű akkumulátorára vonatkozó jótállás jellemzően eltér az alapgaranciától. Legtöbbször 8 évre vagy 160 000 km-ig érvényes és az eredeti akkukapacitás 70 százalékának megőrzésére vonatkozik, de mostani cikkünkben csak a belső égésű motoros és a hibrid hajtású járműveket érintjük.

Fontosak a kötelező karbantartások

Az új autókra és a könnyű haszonjárművekre vállalt jótállás érvényességéhez a vezérképviselet bizonyos feltételeket szabhat. Minden esetben ilyen előfeltétel a kötelező karbantartások elvégeztetése az előírt időn, illetve futásteljesítményen belül erre jogosult szervizben, például a CarNet márkaszerviz-hálózatában. A periódus lehet például egy év vagy 20 000 km: ebben az esetben a keveset futó autókat 12 hónapos időszakon belül kell kötelező karbantartásra vinni, a sokat mozgó autókat pedig a két szervizelés között megtett 20 000 kilométeren belül, évente akár többször is.
A forgalmazó a törvényes minimumnál hosszabb időszakra is adhat, és az alábbi példák szerint ad is garanciát egy autóra. A jótállást tehát nem a márkakereskedés, hanem a hazai vezérképviselet, a magyarországi gépjárműimportőr biztosítja, de érvényesítésében a márkakereskedés is közreműködik, ha például garanciális javításra szorul az autó. Ennek költségeit az importőr fizeti ki a márkaszerviznek, tehát nem az ügyfélnek kell megelőlegeznie a díját. A jótállás azért védi az autóvásárlót az újonnan vett autó garanciális határain belül, mert vita esetén az autóimportőr hibás teljesítése az alapvélelmezés. Ergo nem az ügyfélnek kell bizonyítania, hogy nem az ő hibájából keletkezett gond az autóval, hanem a kötelezettnek, azaz a vezérképviseletnek kell igazolnia, hogy a hiba oka csak a teljesítés, az autó eladása után keletkezett. A garanciaidő piacpolitikai kérdés is, változhat egy márka életében cikkünk megjelenése után, emiatt a garanciális feltételekről értékesítő kollégáink tudnak pontos és naprakész információkkal szolgálni.

Abarth és Alfa Romeo: nemes autók, stabil jótállás

Sportosságuk ellenére a FIAT autóival egyenértékű az Abarth-modellek garanciális háttere. Az olasz életörömöt és vezetési élményt csupa nagybetűvel író Abarth autóira is ötéves vagy 100 000 kilométeres garanciális védelem vonatkozik.

Akár az új Tonale talál utat a szívébe, akár a nagyobb Alfák egyikével kacérkodik, a döntést megkönnyíti az összesen öt évre érvényes Maximum Care garancia, melynek felső futásteljesítmény-határa kereken 100 000 kilométer. Az Alfa Romeók ugyanolyan kedvező garanciális hátteret biztosítanak, mint a műszaki szempontból sokkal kevésbé fejlett és szimplább konstrukciójú autók.

Alpine: élményautó értékes jótállással

Nagyon kevés autó van a világon, amely annyira felkavaróan hat az érzelmekre, mint a könnyű és eszményien vezethető Alpine A110-modellcsalád. Az A110, az A110 GT és a még izgalmasabb A110 S garanciális periódusa három évet, illetve 100 000 kilométert fed le. A sportkupé garanciája az első két évben mentes a kilométer-korlátozástól, így még könnyebb elcsábulni az ultrakönnyű sportautó iránt. A vállalás értékét jelzi, hogy ez a periódus megegyezik azzal, amit a Renault-konszern más márkái például egy benzines szívómotorú kisautóra adnak. Magyarul az Alpine a sokkal igényesebb technikájú és vélhetően sokkal komolyabb igénybevételnek kitett sportautóra ugyanolyan garanciát ad, mint a Dacia egy 65 lóerős Sanderóra.

Citroën: segít az EssentialDrive

Magánemberként autót vásároló ügyfeleink a cégekhez képest kedvezményt élveznek a garanciális feltételekben a Citroënnél. Az alapesetben járó garanciát számukra az importőr kiterjeszti a 3 éves gyári jótálláson túl még két évvel az EssentialDrive keretén belül. A kiegészítő garancia feltételei megegyeznek a gyári jótállás feltételeivel, tehát ez a védelem összesen öt évre terjed ki, 100 000 kilométeres futásteljesítmény-korlátozással. Innovatív és eredeti autóira a francia márka 2021. január elseje óta biztosítja ezt a szolgáltatást.

Dacia: 200 000 km-re is kiterjeszthető a garancia

Három év vagy 100 000 km a népszerű Sandero, Duster vagy Jogger jótállása. Ezt a periódust méltányos felár ellenében módosíthatjuk, illetve megnyújthatjuk. A G+ garanciakiterjesztés keretében a garancia ideje 5 évre emelhető, a futásteljesítmény határa 80 és 200 ezer km között mozoghat. A szolgáltatás felára például a Joggerhez 100 és 240 ezer forint között mozog a cikk írásakor, más modellek garanciakiterjesztésének áráról értékesítő kollégáink szívesen tájékoztatják az érdeklődőket. A Mobilize finanszírozási konstrukciót az importőr 5 évre vagy 100 000 kilométerre kiterjesztett garanciával teszi vonzóbbá a Daciákhoz, felár nélkül.

Fiat: megnyugtató jótállás

Években mérve öt évig, a megtett távolságban számolva 100 000 kilométerig érvényes az újonnan vett Fiat személyautók garanciája. A Maximum Care így az autó megvásárlásától számított öt éven vagy 100 000 megtett kilométeren belül teszi gondtalanná az autó használatát.

Ford: garancia akár 8 éves korig

Belső égésű motorral vagy hibrid hajtással a Ford személyautóira alapértelmezésben két év teljes körű, futásteljesítmény-korlátozás nélküli garancia jár, amit a márka ajándékként még három évvel kiegészít a Ford Extra Garancia megadásával. Így a Fordokra összesen 2+3 évig érvényes a garanciális védelem, vagy 150 000 kilométerig, ami a kiegészítő extra garancia határa megtett kilométerben.
Egy Ford Kuga esetében a 2+3 évre vagy negyedmillió kilométerig érvényes garancia felára 344 200 Ft. A hajtásláncra 150 000 kilométerig, de további 3 évig, tehát 5+3 évig érvényes jótállás díja 237 400 Ft. A hibridverziókra 216 700 Ft a cikk írásakor a 2+3+3 éves vagy 160 000 km-es hajtáslánc-garancia ára. A készlet erejéig rendelhető S-Max hibridekre 2+3+3 éves vagy 160 000 kilométeres garancia vásárolható, a cikk írásakor 212 000 forintért, ami azoknak nagyon jó megoldás, akik évente nem autóznak túl sokat az egyterűvel, de akár még 6-7 éves korban is garanciális védelemmel tudják eladni használtan a családi autót, ami az értékét nagyban növelő és az eladást is megkönnyítő tényező.
Bizonyos modelleknél adott a lehetőség a garancia további kiterjesztésére. Nagyon kedvező az a konstrukció, amit a Focushoz választhatnak ügyfeleink, mert a sokat és a kevesebbet autózóknak is vonzó lehetőséget kínál. A 2+3 éves garanciaidőt jelenleg 273 200 forintért érvényben lehet tartani 250 000 kilométeres futásteljesítményéig vagy megőrizhető a 150 ezer km-es határ, de időben további 3 évvel megnyújtható a jótállási ideje. Utóbbi esetben 188 700 Ft felárral összesen 2+6 éves Ford Protect hajtáslánc-garanciát biztosíthatunk az autóhoz a CarNet Auto-Fort és For-Top márkakereskedésekben.

Hyundai: ideális feltételek sokat autózóknak

Évente jelentős távokat megtevő ügyfeleink különösen sokat profitálhatnak a Hyundai-modellek nagyvonalú garanciális védelméből. A megrendelt autókra ugyanis az 5 éves garancia kilométer-korlátozás nélkül érvényes. (A bérautók, taxik és oktatóautók védelme 3 év vagy 100 000 km). Mint minden más márkánál, itt is előfeltétele a garancia érvényesítésének, hogy az autó kötelező karbantartásait a két szervizelés között időben és futásteljesítményben is az előírt perióduson belül elvégeztesse a tulajdonos erre jogosult helyen, például veszprémi márkaszervizünkben, a CarNet Autó-Forrásnál.

Jeep: itt is él a Maximum Care-garancia

Legendás autómárka a Jeep, amelynek magyarországi kínálatában nagyobbrészt hibrid és konnektorról tölthető akkus hibrid terepjárókat találunk. Ezekre az autókra öt évre vagy 100 000 kilométerig érvényes a Maximum Care kiterjesztett garancia. A hibridjárművek nagyfeszültségű akkumulátorárának garanciális védelme azonban itt is hosszabb az általános járműgaranciánál, 8 év vagy 160 000 km.

Mazda: alapáron hatévnyi jótállás

Egy új autó megvásárlása sokszor érzelmi alapú döntés, ami a Mazdákra különösen igaz lehet. De a Mazdák mellett szól az időben hat évre, megtett távolságban 150 000 kilométerre kiterjesztett garancia. A Mazda használt autóira is köthető kiterjesztett garancia, aminek tartalmáról és feltételeiről a CarNet Mirai és a CarNet Riegler munkatársai örömmel tájékoztatják Önt is, ha használt Mazdája van, vagy ilyen megvásárlását tervezi.

Nissan: jutányosan kiterjeszthető a garancia

3 évre vagy 100 000 kilométerre érvényes a Nissan-modellek gyári garanciája. A jótállással védett periódus időben és futásteljesítményben is emelhető, legfeljebb két évvel és 50 000 km-rel meghosszabbítva a garanciális periódust. Erre nemcsak vadonatúj autót rendelve van lehetőség, hanem a gyári garancia lejárata előtt is, az autó 35 hónapos koráig. A Juke benzines és teljes hibrid verzióihoz ennek költsége 94 200 és 135 500 Ft közötti a cikk írásakor. A kompakt crossoverek kategóriát megalapító Qashqai esetében 115 000-180 700 forint, hajtáslánctól függően. Az összkerékhajtással is elérhető turbós benzines modellek, valamint a Nissan különlegesen fejlett E-Power hibridrendszerével ellátott full hibrid verziók védelme is meghosszabbítható. Az E-Power hajtásláncban a benzines motor csakis áramfejlesztőként működik, míg az első kerekeket a nagy teljesítményű villanymotor hajtja, igen hatékonyan.

Peugeot: plusz két év jótállás magánügyfeleinknek

Magánvásárlók számára a 3 éves vagy 100 000 kilométeres alapgaranciát a Peugeot díjtalanul kiegészíti még két évvel. Az Optimum Optiway szerződéses jótállással a plusz két év során ugyanolyan védelmet élveznek a nem céges autóvásárlók, mint az első három évben. A kritérium itt is a kötelező karbantartások időbeni elvégeztetése, ami a gyári alapgarancia és a kiegészítő jótállás megőrzésének egyaránt feltétele. A garancia meghosszabbításával a márka 2021. január elseje óta kedvez a privát ügyfeleknek.

Renault: garancia akár 200 000 kilométerig

Többféle garanciális periódus vonatkozik a Renault autóira. Három év garancia jár hozzájuk kilométer-korlátozás nélkül, ami a márka saját finanszírozási konstrukcióit választóknak 5 évre vagy 100 000 kilométerre módosul. Attraktív feltételekkel köthető garanciakiterjesztés a márka autóira, ami időben 60 hónapot, azaz öt évet jelent, a futásteljesítmény határa azonban 100, 150 vagy 200 ezer kilométer is lehet. A népszerű Captur esetében a cikk írásakor 160 és 480 ezer forint közötti áron hosszabbítható meg a garanciális oltalom motorverziótól és a kilométerfutás határától függően.

Suzuki: 3+7 év a hajtásláncra

Hosszú távra tervezve kiemelkedik a Suzukik védelme, amelyekre 3+7 éves garancia érvényes. A futásteljesítmény határa 200 000 km, a jótállás a motor, a villamos gépek, az erőátvitel, a hibridrendszer hibája vagy a nagyfeszültségű akkumulátor zárlata esetén lép érvénybe. Eredetileg 2018. augusztus 23-án vezette be a Suzuki a 3+7 éves garanciát annak kapcsán, hogy a Vitara és az S-Cross átállt atmoszférikus benzinesekről turbófeltöltéses motorokra. A kimagasló jótállási idő a Suzukik értékőrzését is javítja.

Toyota: 10 év a hibridek akkumulátorára

Legendásan megbízható autókat gyárt a Toyota, amelynek autóira többnyire három év vagy 100 000 km alapgarancia érvényes. A Proace Verso garanciaideje két év, ami kiterjeszthető öt évre vagy 250 000 kilométerig. A hibrid járművekre is él a 100 000 km vagy 3 éves általános gyártói garancia, a hibrid hajtásrendszerre azonban 5 év vagy 100 000 km vonatkozik, a nagyfeszültségű akkumulátorra pedig kereken 10 év garanciát válla a Toyota.
Akár a garanciális védelem kapcsán, akár más ügyekben, értékesítő kollégáink és munkafelvevő, szerviztanácsadó szakembereink örömmel válaszolnak kérdéseikre a CarNet autószalonjaiban és márkaszervizeiben.
1994 - 2024 © Minden jog fenntartva. Készítette Kovács Gergely