monza100-fiat

100 éves a monzai versenypálya - emlékbélyeget kapott a Fiat

hirdetés
Századik születésnapját ünnepelte most hétvégén a monzai versenypálya, amelynek első versenyét, 2022. szeptember 10-én egy Fiat 804-es versenyautó nyerte meg. Erre emlékezve az olasz posta bélyeget bocsátott ki.
Indianapolis és Brooklands után a monzai versenypálya a világ harmadik legrégebbi, versenyzésre használt pályája. Európában pedig az első, amelyet ilyen célra építettek. A versenypálya kivitelezése 1922. május 15-én indult és mindössze 110 nap alatt elkészült: 3500 munkás dolgozott rajta, akiknek a munkáját 200 teherautó, 30 kamion és egy kisvasút is segítette. A 10 kilométer hosszú pálya két szakaszból állt, amely két döntött kanyart is tartalmazott. A nagy sebességű pályán több baleset is történt, így később a döntött kanyarokat elhagyták és átépítették a pályát.

Az elmúlt hétvégén zsúfolt programmal emlékeztek a születésnapra, több mint 300 ezer látogató vett részt a Forma-1-es futamon, a Ferrari, az Alfa Romeo és Fiat is külön programokkal ünnepelte a versenypályát.
A Fiat az eseményen arra emlékezett, hogy a második Olasz Nagydíjat itt rendezték meg, amelyen a Pietro Bordino által vezetett, 6 hengeres 804-es Fiat győzedelmeskedett.
Az olasz posta által kibocsátott bélyeg is ez a pillanatot örökíti meg. A bélyegen a zsúfolt lelátók előtt száguldó Fiat 804-es mögött egy Bugatti T29-es is látható. A háttérben van még egy autó, egy szintén olasz gyártmányú Diatto 20S.