Szó szerint, egyedülálló a vadonatúj Camry

Szó szerint, egyedülálló a vadonatúj Camry

hirdetés
Hamarosan gyártásba, majd a márkakereskedésekbe kerül a Toyota Camry kilencedik generációja. Full hibrid hajtásláncával egyedülálló ajánlat, így akár bele is kényelmesedhetett volna a helyzetbe, ám ehelyett mindenből többet, jobbat ígér, mint elődje.
A Toyota 2019-ben, tizennégy év szünet után hozta vissza Európába a Camry szedánt. A tengerentúlon már két évvel korábban bemutatott, nyolcadik generációs modellel biztosra mentek.

A debütálásakor vadonatúj TNGA-K platform – ugyanaz, amit a RAV4-es is alkalmaz – a márka legmodernebb szedánjává tette, de előremutató jellemzőivel a nagy hagyományú európai vetélytársakkal is felvette a versenyt. Ez utóbbiak egy része azóta kikopott a piacról, mások plug-in hibrid hajtástechnológia bevezetésével igyekeztek fenntartani vonzerejüket.

Azt az utat azonban, amelyen a Camry indult el, senki más nem választotta: a Toyota nagyautója az egyetlen a szegmensben, amely full hibrid hajtásláncot alkalmaz.
Hét év után elérkezett a modellváltás ideje, de a Toyota jó érzékkel felmérte, hogy a Camry mely kvalitásai őrizték meg érvényességüket, és melyek azok, amelyek cseréje indokolttá vált. Így megmaradtak a TNGA-K platformnál, amely kiforrott futóművet, valamint kiemelkedő aktív és passzív biztonságot jelent – persze mindkettőt aktualizálták, érvényesítve rajtuk az elmúlt hét év során elért vívmányokat. Átdolgozták ugyanakkor a külső megjelenést, vadonatúj belsőt szerkesztettek, a hajtásláncot pedig úgy, ahogy volt, lecserélték.
Az első, ami feltűnik az autóra pillantva, az az innovatív orrkialakítás. Ennek különböző változatait egyre szélesebb körben alkalmazza a Toyota, Európában a Prius, az új CH-R és az Aygo vezette be a köztudatba. A megoldás széles, lapos kiállást kölcsönöz a Camrynek, ami az áramvonalasság hatását kelti – ez azonban nem csak illúzió, a Toyota mérnökei komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a limuzin légellenállását. Az első kerekek elé légbevezető réseket vágtak, az A oszlopon apró légterelő profilok helyezkednek el, az ablaktörlő lapátok használaton kívül szélárnyékba bújnak. A hűtőradiátorra csak akkor jut menetszél, ha dolgoznia kell, egyébként lamellák terelik olyan irányba a levegőt, ahol nem ütközik akadályba. Maga a radiátor egyébként messzebb került a lökhárítótól, ami frontális ütközéskor csökkenti a hűtőrendszer sérülésének a veszélyét. A hátsó lámpák újrarajzolása már csak kötelező gyakorlat volt, egyrészt, hogy mutassák, erről sem feledkeztek meg, másrészt, hogy harmonizáljon egymással az autó két végpontja. A módosítások sorát az átprofilírozott hátsó lökhárító, valamint a C oszlopba illesztett apró idom zárja; utóbbi teljesen átformálta az oldalsó üvegfelület sziluettjét.
A külső átgyurmázása után a belső térben teljesen új ergonómiával találkozunk. Digitális a műszeregység (7 vagy 12,3 colos képátlóval), a központi érintőképernyő (8 vagy 12,3 colos) egészen magasra került, és bár nem teljesen szabadon áll, szegély és árnyékoló nélküli kialakításával mégis könnyedebbé, légiesebbé teszi a műszerfal vízszintes korpuszát. A multimédiás rendszer online kapcsolódik a Toyota felhőjéhez, így a fedélzeti navigációs rendszer például valós idejű forgalmi információkkal és számos további tájékoztatással szolgálhat.
Noha az utazási kényelem mindig is a Camry egyik legnagyobb erősségének számított, a belsőépítészek továbbfejlesztették az ülések komfortját. Megváltoztatták a párnázat formáját és sűrűségét, valamint tovább nyújtották az ülőlapot.

A fejtámasz puhább lett és hátrébb került, így pihentetőbbé teszi a hosszú utakat, miközben tökéletesen betölti utasvédelmi feladatát.

Piactól függően fűthető és szellőztethető ülések, valamint hő- és hangszigetelő oldalüvegek biztosítanak zavartalanul élvezetes utazást annak első percétől az utolsóig.
A végére maradt a Camry legfontosabb újdonsága, egyben a legnagyobb ütőkártyája, amivel nem csak saját pozícióját erősíti meg, de a full hibrid hajtástechnológia változatlan relevanciáját is igazolja.

Az ötödik generációs hibrid rendszer vadonatúj lítiumion-akkumulátora nagyobb teljesítményre képes. Európában a bevált 2,5 literes, soros négyhengeres motorral kombinálják az átdolgozott, jobb hatásfokú elektromos komponenseket, a rendszerteljesítmény eléri a 170 kW-ot (231 lóerő). Ebből a komoly teljesítményből a korábbinál nagyobb részt vállal magára az elektromos rendszer, így a szabványos üzemanyag-fogyasztás 5,1 liter/100 km-re csökkent, miközben a nagy szedán a korábbi 8,3 helyett 7,9 mp alatt gyorsul nulláról 100 km/órára.

ÚJ TOYOTA CAMRY - EU

ÚJ TOYOTA CAMRY - USA